Blog

jojoba

Apreciat de secole pentru virtuțile sale medicinale și pentru utilizările excepționale în ceea ce privește problemele pielii, uleiul de jojoba a devenit o componentă-cheie a industriei cosmetice. De la șampoane și balsamuri, până la măști de față și tincturi, uleiul de jojoba este prezent peste tot. Bloggerii din domeniul frumuseții sunt fascinați de el și experții în îngrijirea pielii laudă și ei proprietățile sale vindecătoare.

Uleiul de jojoba, pronunțat, “ho-HO-ba,” este un ulei bogat, care și-a găsit locul în industria cosmeticii datorită beneficiilor uimitoare pe care le are pentru piele și păr. Având capacitatea de a debloca porii, de a preveni acneea și de a conferi luciu părului, uleiul de jojoba își merită locul în orice rutină zilnică destinată îngrijirii pielii și părului.

Ce este uleiul de jojoba?

Uleiul de jojoba este produs din ceara lichidă regăsită în semințele plantei numite jojoba, cunoscută sub denumirea științifică de Simmondsia chinensis, originară din SUA și Mexic- sudul Californiei, sudul Arizonei și nordul Mexicului.

Aproximativ 50% din greutatea fiecărei semințe de jojoba este reprezentată de ulei esențial. Planta jojoba crește lent, nefiind cultivată pe scară largă, fiind utilizată în special în industria cosmetică.

Cum arată uleiul de jojoba

Uleiul de jojoba pur este transparent, galben deschis și are un miros ca de nucă, în timp ce acela rafinat este incolor și inodor. Uleiul de jojoba conține mulți acizi grași, ceea ce favorizează nu numai textura sa densă, ci și beneficiile pe care le aduce sănătății.

Istorie

Istoria uleiul de jojoba datează de sute de ani, chiar dacă a devenit foarte popular acum aproximativ 40 de ani. El a fost folosit de secole de triburile de indieni din America pentru vindecarea rănilor. Cu toate acestea, în jurul anului 1970 uleiul de jojoba a început să devină o componentă a industriei cosmeticelor.

După ce activiștii de mediu au dus campanii menite să stopeze folosirea „spermaceti”- substanțe uleioase regăsite în capul balenelor și în uleiurile de balenă, care erau utilizate în cosmetică și ar fi dus la diminuarea populațiilor de balene- cei implicați în industria cosmeticii au început să caute alternative. Începând cu anul 1981, când s-a interzis total importul substanței menționate, cele mai mari companii de cosmetice au reușit să folosească în locul ei uleiul de jojoba în produsele de îngrijire a pielii și părului.

Uleiul de jojoba este încă recunoscut ca un elixir pentru piele și păr. Având numeroase beneficii pentru sănătate, el este și ulei purtător, ceea ce înseamnă că poate fi combinat cu alte uleiuri esențiale care nu pot fi aplicate direct pe piele.

Beneficiile uleiului de jojoba pentru sănătate

Catifelează pielea

Uleiul de jojoba ajută pielea uscată și crăpată să-și redobândească nivelul de umiditate natural, sănătos. El conține niveluri ridicate de ceramide, care sunt acizi grași ce înconjoară celulele pielii pentru a le proteja și pentru a le menține hidratarea. Aceștia formează lanțuri lungi, care produc proprietăți antiinflamatorii, potrivite pentru tratarea infecțiilor pielii și vindecarea rănilor.

Bariera creată pe piele de ceramidele din uleiul de jojoba poate ține la distanță radicalii liberi proveniți din aerul poluat și astfel se va preveni pierderea umidității pielii. Uleiul de jojoba poate fi folosit ca loțiune de față și de corp sau poți să-l folosești pentru anumite puncte uscate de  pe corp pentru a le rehidrata.

Uleiul de jojoba poate și să combată vergeturile. Pur și simplu vei aplica o cantitate mică de ulei de jojoba pe vergeturi sau aplică-l și pe abdomen, în perioada sarcinii, astfel încât să le previi apariția. De asemenea, uleiul de jojoba este util pentru că menține hidratarea pielii după ras și pentru că înlătură iritațiile dureroase.

Este potrivit pentru toate tipurile de piele

Uleiul de jojoba este non-comedogenic, ceea ce înseamnă că nu va bloca porii și nu va permite acumulări care să ducă la diverse probleme. Poți să folosești uleiul de jojoba pe toate tipurile de piele, chiar dacă ai o piele sensibilă sau grasă. Uleiul de jojoba este bun mai ales pentru persoanele care au piele grasă pentru că este un ulei astringent.

Jojoba previne secreția în exces a glandelor sebacee și reglează producția de sebum. Uleiul de jojoba deblochează porii și de aceea poți observa inițial o intensificare a activității glandelor sebacee până când pielea se va purifica și se va adapta unui nou echilibru.

Te ajută să scapi de liniile fine și de riduri

Una dintre cele mai comune utilizări ale uleiului de jojoba este aceea de ulei anti-aging. Acesta are proprietăți care duc la o piele mai fermă, cu mai puține linii fine și riduri. De asemenea, uleiul de jojoba are acest efect grație conținutului de vitamina E.

Studiile au arătat că vitamina E este esențială contra îmbătrânirii premature. Ea este un antioxidant care protejează celulele pielii în fața radicalilor liberi, precum sunt și radiațiile solare, ce conduc la deteriorare și la riduri.

Uleiul de jojoba conține și alți antioxidanți, precum acidul linoleic, care ajută celulele pielii să se regenereze și să-și păstreze aspectul tânăr. Mai multe studii au ajuns la concluzia că, dacă se consumă alimente cu vitamina E pielea își va îmbunătăți aspectul, dar rezultate cu adevărat spectaculoase pot fi obținute dacă se va aplica topic ulei de jojoba.

Este util în ameliorarea celor mai cunoscute probleme ale pielii

Uleiul de jojoba s-a arătat promițător în a ameliora probleme precum eczema și acneea rozacee. Un studiu apărut în „Pharmacology Research” a arătat că uleiul de jojoba are proprietăți antiinflamatorii care vor diminua roșeața și inflamația asociate cu pielea iritată. Acest efect poate fi benefic și în caz de acnee rozacee, uniformizând nuanțele tenului și reducând roșeața.

Uleiul de jojoba poate trata și pielea uscată, fiind binefăcător pentru zonele corpului în care pielea se usucă mai repede. De exemplu, poți aplica uleiul pe călcâiele crăpate sau pe mâinile uscate după ce ai petrecut timp pe-afară în lunile de iarnă. De asemenea, poți să-ți ungi tălpile și mâinile cu ulei de jojoba și să le acoperi cu șosete sau cu mănuși, peste noapte, astfel încât să obții o piele catifelată. Pentru cele mai bune rezultate, hidratează-te în mod constant cu ulei de jojoba sau pur și simplu pune câteva picături pe un disc de vată și aplică-l în zonele cu probleme.

Este o alternativă la produsele pentru demachiat cu chimicale

Uleiul de jojoba este o alternativă la produsele pentru demachiat care pot irita și agrava problemele pielii. Întrucât imită sebumul uman, uleiul de jojoba nu va usca pielea. Ai grijă la zona ochilor, întrucât acolo pielea este mai sensibilă și mai subțire decât în alte zone.

Pur și simplu vei înmuia un disc demachiant în ulei de jojoba și te vei masa cu el pe față înainte de culcare. Poți să folosești acest ulei și pentru a te demachia și apoi pentru a-ți curăța pielea, în 2 etape. Mai întâi, vei îndepărta toate produsele de machiaj. După aceea, folosește un disc de vată uscat și îndepărtează reziduurile rămase, după care mai aplică un strat de ulei de jojoba care să te hidrateze pe timpul nopții. Alternativ, pot să folosești uleiul de jojoba pentru a îndepărta grosul machiajului și apoi este bine să continui cu un demachiant blând sau cu o loțiune de spălat fața.

Tratează acneea

Deși pare neobișnuit să se trateze acneea cu ajutorul uleiurilor, uleiul de jojoba conține compuși care îmbunătățesc sănătatea pielii și diminuează acneea. Acesta este un tratament excelent în acest scop întrucât curăță și reduce porii, eliminând un episod de acnee și prevenind altele pe viitor.

Un studiu german din 2012 a evidențiat faptul că amestecul dintre uleiul de jojoba și argilă ameliorează cazurile ușoare de acnee, minimizând cicatricile și leziunile provenite de la aceasta. La studiu au participat 133 de persoane, iar la 54% dintre ele s-a putut sesiza o diminuare a leziunilor din acnee după 6 săptămâni de aplicare a tratamentului pe baza unei măști faciale cu ulei de jojoba și cu argilă. Persoanele care au aplicat această mască de 2-3 ori pe săptămână au sesizat o reducere cu 49,4% a coșurilor până la finalul perioadei de tratament.

Pentru că uleiul de jojoba este mai mult o ceară, nu un ulei propriu-zis, funcționează similar sebumului uman, ce reglează producerea de uleiuri. Acneea este determinată de o producție prea mare de sebum, care stagnează în pori. Prin aplicarea uleiului de jojoba, oamenii de știință spun că toate celulele de pe pielea de pe față vor primi „mesajul” că trebuie să se oprească din a produce la fel de mult ulei, ceea ce va conduce la o piele mai curată.

Masează-te cu 5-6 picături de ulei de jojoba pe față, efectuând un masaj circular. Dacă vrei, poți să adaugi 2-3 picături din acest ulei în crema de față obișnuită, aplicând-o la fel cum faci de obicei.

Echilibrează producerea de uleiuri de la nivelul scalpului

La fel cum are efecte asupra pielii, uleiul de jojoba tratează atât scalpul gras, cât și scalpul uscat. Un scalp gras poate duce la căderea părului, în timp un scalp uscat conduce la un aspect tern al părului. De asemenea, scalpul uscat poate să ducă la iritații și mâncărimi severe, ce vor favoriza apariția mătreții. Hidratând și controlând totodată producția de sebum, uleiul de jojoba echilibrează pielea scapului și asigură un păr mai puternic și mai strălucitor.

Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *