Blog

christmas essential oils bottle with spices on wooden table

Sărbătorile sunt momentul cel mai bun pentru a-ți completa colecția de uleiuri esențiale. Uleiurile esențiale pentru Crăciun îți pot amplifica bucuria sărbătorii, pot să te încălzească într-o zi friguroasă și să te ajute să te apropii mai mult de credință. Ca să nu mai punem la socoteală faptul că uleiurile esențiale au numeroase beneficii pentru sănătate, de la a-ți crește imunitatea până la a te ajuta să te vindeci de traumele emoționale.

Ca să te ajutăm să-ți transformi aceste Sărbători în cele mai bune de până acum, ți-am pregătit o listă cu 9 uleiuri esențiale pentru Crăciun, precum și 3 blend-uri grozave care îți vor face aceste zile memorabile mai fericite și mai strălucitoare.

Uleiul esențial de Tămâie

Alături de aur, cei trei Magi i-au dăruit pruncului Iisus alte două cadouri prețioase: smirnă și tămâie. Tămăia nu a fost importantă doar în vremea lui Iisus, ci a fost utilizat în ceremoniile religioase încă din vremea Egiptului Antic. Pe lângă faptul că este ars în cadrul ceremoniilor religioase, tămâia a fost folosită pentru a ameliora diferite suferințe. Studiile au demonstrat că acest ulei stimulează sistemul imunitar, fiind ideal pentru a preveni îmbolnăvirile în timpul sărbătorilor. Cercetările au arătat că tămâia poate să reducă stresul și anxietatea cu care ne confruntăm adesea în perioada acestora. Dar este clar că nu avem nevoie de cercetări pentru a ne convinge că uleiul esențial de tămâie este unul dintre uleiurile esențiale pentru Crăciun care dau o atmosferă magică în casă.

Uleiul esențial de Smirnă (Myrrh)

Precum tamâia, smirna derivă din familia de plante numite Burseraceae și a fost considerat o substanță valoroasă de multe civilizații vechi. Smirna era adesea arsă alături de mir în timpul ceremoniilor religioase și are numeroase utilizări medicinale. Un studiu a descoperit că smirna normalizează nivelul de lipide din sângele șoarecilor și contribuie la scăderea în greutate. Așa că dacă ai tendința să mănânci prea mult de Sărbători, uleiul esențial de smirnă poate să te ajute să nu te alegi cu kilograme în plus. Cu ajutorul smirnei vei avea și beneficii pentru imunitate, așa cum ai și de la Frankincense. De asemenea, similar cu tămâia, smirna are o aromă ca de pământ, fructată și ușor condimentată, așa că îți va pregăti sufletul de sărăbătoare.

Uleiul esențial de Pin

Aroma de pin este asociată cu sărbătorile din motive evidente. Să difuzezi acest ulei te va ajuta să-i conferi casei tale acel miros revigorant de brad de Crăciun. Dar în afară de aroma plăcută, uleiul esențial de pin poate să-ți ofere și alte beneficii, pe parcursul întregului sezon:

 • Stimularea metabolismului
 • Reducerea stresului
 • Ameliorarea problemelor respiratorii
 • Diminuarea durerilor

Așa că asigură-te că vei include uleiul esențial de pin în rutina ta zilnică pentru a putea digera mai bine delicioasele mâncăruri de Crăciun, pentru a te bucura de o respirație mai ușoară și pentru a putea reduce durerile, astfel încât să te bucuri și  mai mult de sărbători.

Uleiul esențial de Portocale

Tradiția de a pune portocale în șosetele de Crăciun mai poate fi observată și azi în numeroase familii. Legenda spune că Sfântul Nicolae a strecurat 3 punguțe cu aur prin horn pentru a plăti zestrea pentru fiicele unui om sărac. Portocalele au devenit simbolul acestor punguțe care au fost dăruite cu generozitate. Chiar dacă în zilele de astăzi portocalele nu sunt ceva neobișnuit, ele erau considerate o adevărată extravaganță înainte de secolul 20. Să utilizezi ulei esențial de portocale cu ocazia Sărbătorilor îți poate aduce aminte de această legendă și de alte tradiții. Dar în afară de asta, portocala este capabilă să ridice moralul și să reducă stresul. Un studiu a evidențiat faptul că portocalele pot diminua tensiunea arterială și pot asigura starea de bine. Portocalele sunt bogate și în vitamina C și în alți antioxidanți, de aceea uleiul esențial crește imunitatea. Și pentru că au și proprietăți antibacteriene, sunt ideale pentru curățarea casei.

Uleiul esențial de Chiparos

Mirosul lemnos și picant al chiparosului transformă acest ulei într-unul minunat pentru a-l difuza în perioada Sărbătorilor. Vechii greci îl îndrăgeau pentru mirosul reconfortant și pentru capacitatea de a limpezi mintea și simțurile. Uleiul esențial de chiparos te ajută și să respiri mai ușor și poate fi eficient în a trata afecțiuni respiratorii de natură bacteriană. În același timp, chiparosul poate să-ți grăbească procesul de vindecare emoțională. Dacă se întâmplă să te confrunți cu durerea unei pierderi în timpul Sărbătorilor sau dacă ai diferite traume din trecut, uleiul esențial de chiparos te poate ajuta să te eliberezi de aceste emoții.

Uleiul esențial de Brad

Brazii au multe asemănări cu pinii, inclusiv mirosul lemnos, ca de pădure. Unii dintre cei mai populari brazi de Crăciun sunt brazii argintii, Fraser, Douglas și bradul balsamic. Cele  mai multe tipuri de uleiuri esențiale sunt obținute din specii de brazi balsamici sau din cei argintii. În afată de mirosul revigorant de brad de Crăciun, uleiul esențial de brad oferă beneficii pentru sănătatea și pentru starea ta de bine, cum ar fi:

 • Creșterea imunității
 • Reducerea oboselii
 • Îmbunătățirea funcției respiratorii
 • Diminuarea durerii
 • Ajută la detoxifiere

Asemenea uleiul esențial de portocale, și cel de brad poate fi folosit pentru curățenia în casă nu numai datorită proprietăților antibacteriene, ci și a mirosului extraordinar.

Uleiul esențial de Cuișoare

Obținut din bobocii arborilor veșnic verzi, cuișoarele au o poveste veche în ceea ce privește utilizarea. Acum câteva sute de ani, în Europa s-au purtat războaie pentru păstrarea acestei mirodenii. Folosite în vinul fiert și la multe bunătăți de Sărbători, cuișoarele au o aromă unică, înțepătoare și dulce. Similar scorțișoarei, gustul care încălzește, aproape fierbinte, îți va ține de cald în zilele friguroase de iarnă. Cuișoarele sunt folosite pentru durerile dentare și gingivale. Totodată, sunt un întăritor puternic al imunității și te pot proteja chiar și de gripă. Așa că, dacă vrei să te asiguri că vei reduce riscul de a te îmbolnăvi în zilele de sărbătoare, folosește și uleiul esențial de cuișoare.

Uleiul esențial de Scorțișoară

Scorțișoara este un ingredient-cheie în două băuturi populare de Sărbători: lichiorul de ouă și cidrul picant. Fie că ești sau nu fan/ă al acestor băuturi, aroma de scorțișoară face parte din lista de uleiuri esențiale pentru Crăciun care te vor ajuta să te bucuri mai mult de zilele de sărbătoare. Cunoscută pentru abilitatea de a declanșa amintiri, aroma picantă a scorțișoară este puternic asociată cu Crăciunul de numeroase persoane. De asemenea, ea asigură o senzație plăcută de căldură, ceea ce este minunat când ai de-a face cu zilele reci de iarnă. Nu numai că uleiul esențial de scorțișoară miroase minunat, dar are multe beneficii pentru sănătate, fiind antiinflamator, antioxidant, antibacterian și având rol stimulator pentru creier. Se consideră că acest ulei întărește sentimentele de siguranță și de apartenență și chiar este util în vindecarea de traumele emoționale din trecut. 

uleiuri esentiale pentru craciun
uleiuri esentiale pentru craciun

Uleiul esențial de Nucșoară

Acest ultim ulei esențial binevenit în stimularea bucuriei de sărbătoare se regăsește și în multe preparate de Crăciun. În afară de lichiorul de ouă, nucșoara este un ingredient popular pentru bomboane, prăjituri și alte bunătăți. Nucșoara poate contribui și la creșterea stării de bine, alături de adăugarea unei arome grozave preparatelor tale. Cercetările au arătat că poate să contribuie la menținerea sănătății sistemului respirator, a creierului și inimii. Nucșoara are și un efect sedativ, așa că poți să încerci să difuzezi uleiul esențial în mici cantități pentru a-i ajuta să adoarmă pe copiii agitați în Ajunul Crăciunului! Distilat din semințele aflate în fructul arborelui de nucșoară, acest ulei picant, dulce și bogat este o achiziție minunată pentru sezonul Sărbătorilor.

3 blend-uri de uleiuri esențiale pentru Crăciun

Oricare dintre aceste uleiuri esențiale sunt extraordinare pentru a le difuza separat. Să le combini în cadrul blend-urilor te va ajuta să le crești beneficiile și să aduci mai multă stare de bine și bucurie în casa ta. Asigură-te că vei încerca aceste 3 uimitoare blend-uri care includ cele 9 uleiuri din lista de mai sus.

 1. Darul Magilor – Acest blend reprezintă cele trei daruri pe care Magii i le-au adus pruncului Iisus. Combinația clasică dintre Frankincense și smirnă te ajută să privești în interiorul tău și să te apropii de credință, în timp ce portocala- care simbolizează aurul dăruit- adaugă o aromă dulce pentru a-ți stimula bună-dispoziția. Ingrediente: 3 picături de Frankincense, 3 picături de smirnă și 2 picături de ulei esențial de portocale
 2. Bucuria Sărbătorilor– Dulceața portocalei și cuișoarele ocupă locul principal în acest blend, în timp ce scorțișoara adaugă aromă picantă și căldură. Aceste 3 arome de Crăciun îți vor aduce bucurie și căldură în sezonul Sărbătorilor. Ingrediente: 3 picături de ulei esențial de portocale, 2 picături de ulei de scorțișoară și 1 picătură de ulei de cuișoare.
 3. Bradul de Crăciun – Niciun sezon al Sărbătorilor nu ar fi complet fără mirosul brazilor de Crăciun. Acest blend adaugă bogăția nucșoarei și dulceața portocalei aromei lemnoase a bradului/pinului plus aroma chiparosului. Ingrediente: 6 picături de ulei de pin, 3 picături de ulei de chiparos, 1 picătură de ulei de portocale, 1 picătură de ulei de nucșoară.
Sărbători fericite!
Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COSUL TAU
 • No products in the cart.
0