Blog

person putting finger on mist 1582457

Uleiul de arbore de ceai lămâios pare să fie o combinație între uleiul de lămâie și cel de arbore de ceai, două uleiuri îndrăgite. Cu toate acestea, știința ne arată că el este unic și are virtuți uimitoare.

Arborele de ceai lămâios (Leptospermum petersonii) nu este de fapt o combinație, ci o specie unică din familia Myrtaceae. Alți reprezentanți cunoscuți ai familiei Leptospermum includ: dafinul, cuișoarele, guava, Pimenta dioica (din care se obține condimentul numit „Allspice”) și eucaliptul. 

Cel mai cunoscut arbore utilizat pentru uleiurile esențiale este Melaleuca alternifolia, tot un membru al familiei Myrtaceae. Ambele plante sunt originare din Australia și au utilizări similare. Arborele de ceai lămâios nu are însă legătură cu lămâiul (Citrus limon), din care se obține un ulei esențial foarte cunoscut, folosit în aromaterapie și în cosmetică.

Uleiul de arbore de ceai lămâios este un ulei terapeutic puternic, cu multiple utilizări. Uleiul esențial dezvoltă o aromă proaspătă de lămâie, cu note de mentă, de iarbă și cu puțin camphor. Aroma lui seamănă cu aceea de lemongrass sau de citronella, dar este mai ușoară și foarte plăcută.

Istoria arborelui de ceai lămâios

Când coloniștii au ajuns în Australia, au descoperit acolo multe minuni. Așa cum vă imaginați, a fost necesar să înlocuiască resursele lor cu comorile naturii, regăsite din abundență. Arborele de ceai lămâios este ușor de recunoscut întrucât, dacă îi vei strânge între degete frunzele, acestea emană o aromă agreabilă de lămâie. De aceea, primii coloniști care s-au stabilit în Australia au folosit frunzele arborelui de ceai lămâios pe post de substitut al ceaiului.

Cu mult timp înaintea sosirii străinilor în Australia, populațiile băștinase de pe continent și de pe insule erau deja familiarizate cu arborele de ceai lămâios. Triburile de aborigeni din Australia și triburile Maori din Noua Zeelandă se foloseau de el pentru a trata rănile deschise, arsurile, dar și alte infecții sau iritații ale pielii. Aceștia zdrobeau frunzele ca să obțină o pastă pe care să o aplice pe leziunile deschise și pe iritații sau le fierbeau în apă.

Arborele de ceai lămâios este originar din Australia, sud-estul Asiei și Noua Zeelandă. Are valoare comercială și de aceea a stârnit și interesul agricultorilor din Kenya, Zair, Africa de Sud și Guatemala.

Unele ferme cultivă arborele de ceai doar pentru producerea uleiului esențial. O mare parte a arbuștilor sunt recoltați prin tăiere de la bază. Tulpinile mici și frunzele sunt tocate și după aceea sunt procesate prin distilarea la aburi.

Producerea de ulei de arbore de ceai lămâios este o afacere profitabilă și sustenabilă. Alte utilizări ale plantei includ valorificarea aromei frunzelor pentru blend-urile de ceai sau pentru alte produse cu aromă ca de lămâie. Nectarul florilor arborelui de ceai lămâios produce și o miere unică, despre care se spune că păstrează nu numai o parte din beneficiile arborelui, ci și aroma sa.

Compoziție

Uleiul de arbore de ceai lămâios este în proporție de 70-80% citral. Acesta este o aromă folosită pentru că este similară cu aceea de citrice și are și proprietăți antimicrobiene puternice. Citralul este utilizat și pentru că maschează mirosurile, mai ales pe acela de fum de țigară.

Citralul este un amestec de doi terpenoizi izomeri, geranial și neral. Terpenoidele sunt o categorie mare de compuși regăsiți în mod natural în uleiurile esențiale. Geranialul are un miros puternic de lămâie. Aroma de lămâie a Neralului este mai puțin intensă, dar este mai dulce.

Un alt compus regăsit în uleiul esențial de arbore de ceai, Citronelal, are proprietăți de alungare a insectelor și este foarte eficient contra țânțarilor. De asemenea, are și proprietăți antifungice. Citronelal-ul este un  excelent repelent pentru insecte mai ales pe distanțe scurte.

În ceea ce privește proporțiile acestor compuși în uleiul esențial de arbore de ceai lămâios, acestea sunt următoarele:

Geranial: 20-30%

Citronelal: 10-35%

Neral: 22-35%

Citronelol- 20% sau mai puțin

Cele mai cunoscute utilizări ale uleiului de arbore de ceai lămâios

Uleiul esențial de arbore de ceai lămâios aduce o serie de beneficii pentru sănătate, printre care și cele de mai jos.

Îmbunătățește funcționarea organismului în ansamblu

Uleiul esențial de arbore de ceai lămâios este un stimulent impresionant pentru cea mai mare parte a organelor. Acest ulei curăță rănile, stimulează eliminarea toxinelor prin intestine, rinichi și sistemul limfatic, reduce durerile de cap, ameliorează durerile articulare și relaxează mușchii tensionați.

Promovează o piele mai sănătoasă

Uleiul esențial de arbore de ceai vindecă eficient pielea pentru că elimină bacteriile și fungii. De asemenea, el stimulează vindecarea rănilor prin regenerarea celulelor și prin dezvoltarea de țesut care să le închidă. Proprietățile sale antiinflamatorii contribuie la îndepărtarea iritațiilor, acneei și a unor reacții alergice.

Îmbunătățește funcția respiratorie

Uleiul de arbore de ceai lămâios are grijă de sănătatea plămânilor stimulând bronhiile și reducând mucusul, astfel încât congestia va fi ameliorată.

Reduce mirosurile neplăcute

Uleiul esențial de arbore de ceai lămâios este cunoscut drept cel mai eficient mod de a masca mirosurile neplăcute, inclusiv pe cel de tutun. Acest ulei esențial poate fi difuzat într-o încăpere, poate fi amestecat cu apă și pus în spray sau poate fi folosit pentru împrospătarea lenjeriei. Încearcă să amesteci câteva picături de ulei cu 8 oz de apă și să difuzezi amestecul în aer.

Siguranță și precauții

În general, uleiul de arbore de ceai lămâios nu este toxic dar, la fel ca toate uleiurile esențiale, trebuie folosit cu grijă și în concentrațiile corecte. El poate fi totuși un iritant al pielii, de aceea trebuie întotdeauna testat pe o mică porțiune de piele înainte de utilizare pentru a nu se ajunge la o reacție alergică.

Uleiul de arbore de ceai lămâios poate să interacționeze cu medicamente metabolizate de CYP2B6. Printre acestea se numără artemisinin, bupropion, cyclophosphamide, efavirenz, ketamine și metadona.Femeile însărcinate sau cele aflate în perioada de alăptare nu ar trebui să apeleze la uleiul de arbore de ceai lămâios.

Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *