Blog

woman with orange petaled flower on her lips 1937394

Sunt o mare iubitoare de uleiuri esențiale. Ori de câte ori vii în apartamentul meu, cel mai probabil te va izbi un miros de eucalipt – care mă binedispune și mă scapă de stres. Iar când simt că am tensiune în zona gâtului sau când am o durere de cap după o zi lungă petrecută în fața computerului, fii convins/ă că voi recurge la sticluța mea cu ulei de peppermint ca să-mi ofere ușurare datorită senzației de răcorire. Așa că folosesc uleiuri esențiale pentru păr destul de des.

Pe lângă faptul că ajută la îndepărtarea stresului și la diminuarea durerii musculare, uleiurile esențiale sunt grozave și pentru creșterea energiei, pentru a te scăpa de o tuse care pare că nu mai trece sau chiar pentru durerile de cap. Serios, utilizările lor sunt infinite. Dacă vei folosi diferite uleiuri pe părul tău- cum ar fi cel de cocos sau de argan de exemplu- multe dintre ele sunt utile și când vine vorba de creșterea sa.

„Uleiurile esențiale sunt o alegere eficientă în a stimula creșterea părului”, spune specialistul în aromaterapie Caroline Schroeder. „Extrase din diferite părți ale plantelor, ele  includ o serie de componente cu proprietăți medicinale. Fiecare ulei esențial vine cu proprietăți versatile, de care se poate beneficia pentru sănătatea fizică și emoțională”.

În loc să te bazezi pe produse scumpe care promit creșterea părului și care conțin o listă lungă de ingrediente renumite (și uneori îndoielnice), să obții un păr ca al lui Rapunzel este posibil cu ajutorul uleiurilor esențiale. 

Iată cele mai bune 6 uleiuri esențiale pentru păr

Rozmarinul

Rozmarinul are mai multe în comune cu domeniul culinar decât cu folosirea în baie. Dar ar trebui să-ți schimbi părerea întrucât doar câteva picături de ulei de rozmarin, înainte de spălatul pe cap, vor face minuni pentru părul tău. Un studiu publicat în British Medical Journal a ajuns la concluzia că, dacă va fi masat zilnic pe scalp, rozmarinul poate stimula creșterea părului. Mai mult decât atât, un studiu din 2015, publicat în SKINmed Journal, a evidențiat faptul că rozmarinul protejează contra căderii părului.

„Rozmarinul este o alegere excelentă pentru creșterea și îndesirea părului pentru că uleiul esențial poate să repare, să stimuleze și să regleze celulele. Acesta lucru înseamnă că va contribui la reducerea sau echilibrarea sebumului din foliculii de păr”, a spus Caroline Schroeder. „Mai mult, aroma rozmarinului crește nivelul de energie, inclusiv la nivel mental, ceea ce este minunat mai ales dimineața”.

Cum să îl folosești: amestecă 2-3 picături de ulei de rozmarin cu o mână de ulei purtător, așa cum este cel de coccos sau de migdale. Masează-ți blând scalpul și lasă-l să acționeze pentru câteva minute înainte să te speli cu șampon. Aplică uleiul de două ori pe săptămână.

Uleiul de Cedru

Pe lângă faptul că este excelent în cadă, pentru a te ajuta să te calmezi, uleiul de cedru contribuie și la creșterea părului. „Cedrul stimulează creșterea foliculilor de păr intensificând circulația sângelui de la nivelul scalpului, afirmă Puneet Nanda, expert în Ayurveda și director al companiei de aromaterapie GuruNanda. „Promovează creșterea părului, îi diminuează căderea și este util inclusiv în caz de alopecie și de rărire”. De fapt, un studiu mai vechi, publicat în JAMA Dermatology, arată că uleiul de cedru, alături de cel de rozmarin, cimbru și lavandă contribuie la reducerea căderii părului la persoanele care au alopecie.

Cum să-l folosești: adaugă 2 picături de ulei de cedru într-un ulei purtător, precum acela de cocos și masează-te pe scalp. Lasă-l să acționeze 10-20 de minute înainte să te speli cu șampon.

Lavanda

Ea este îndrăgită pentru aroma sa calmantă, dar și scalpul tău se va bucura cu siguranță de efectele sale, la fel de mult ca tine, „Uleiul esențial de lavandă este benefic pentru numeroase utilizări. Este cunoscut mai ales pentru abilitatea de a vindeca și de a calma corpul și sufletul. Datorită compoziției sale speciale, poate să repare diferite leziuni ale pielii și este un agent puternic pentru creșterea părului”, este de părere Schroeder. „Întrucât uleiul de lavandă este unul blând, poate fi folosit mai des”.

Cum se utilizează: amestecă 3 picături de ulei de lavandă cu o mână de ulei purtător și pune câte o picătură în șamponul tău. Poți să-l folosești de mai multe ori într-o săptămână.

Mentă sau peppermint

Dacă știi că uleiul de mentă sau peppermint este nemaipomenit când îl aplici în zona gâtului sau pe tâmple, stai să vezi cum va fi când te vei masa cu el pe scalp. „Când ne gândim la peppermint, ne vine pe dată în minte aroma sa proaspătă și stimulantă. Aceasta are un efect răcoritor pe piele și intensifică și circulația sanguină. Este o alegere benefică pentru creșterea părului deoarece stimulează foliculii părului. Un mic studiu publicat în Toxicological Research a ajuns la concluzia că peppermint are efect în creșterea părului.

Cum să îl utilizezi: Amestecă 1 picătură de ulei esențial de pepermint într-o mână de ulei purtător și masează-te ușor pe scalp. De reținut: Nu îl lăsa pe scalp mai mult de 5 minute, după care te vei spăla cu șampon. Îl poți aplica de două ori pe săptămână.

uleiuri esentiale pentru par
uleiuri esentiale pentru par

Rose geranium

Dacă vrei să ai un păr frumos, ai nevoie și de un scalp sănătos. Potrivit expertei în aromaterapie Caroline Schroeder, uleiul de geranium este un câștigător. „Uleiul esențial de geranium te scapă de uscăciune, de excesul de producere de sebum. Pentru îmbunătățirea creșterii părului, un scalp sănătos este cheia. Întrucât uleiul de geranium echilibrează secrețiile de sebum din preajma foliculilor, este un agent efectiv de creștere a părului”. Chiar dacă nu există încă prea multe cercetări în legătură cu efectele uleiului de geranium în creșterea părului, un studiu din anul 2017, publicat în BMC Complementary and Alternative Medicine a arătat că stimulează creșterea părului.

Cum se va folosi: adaugă o picătură de ulei de geranium la o mână de șampon, masează-ți scalpul și apoi spală-te și clătește-te ca de obicei. Aplică uleiul de câteva ori pe săptămână.

Uleiul esențial de Tea tree – Arbore de ceai

Uleiul esențial de tea tree este folosit la de toate, de la a combate transpirația picioarelor până la împrospătarea periuței tale de dinți. Este de asemenea extraordinar și pentru a-ți curăța scalpul. „Uleiul esențial de tea tree are proprietăți de curățare. Este folosit pe scară largă pentru a combate infecțiile”, spune Caroline Schroeder. „Uleiul esențial de tea tree poate să antreneze creșterea părului deoarece deschide foliculii blocați”.

Cum se folosește: întrucât uleiul esențial de tea tree poate să provoace iritații, diluează-l bine. Pune 15 picături în șamponul tău și folosește-l ca de obicei.

Toate aceste uleiuri esențiale pentru păr sunt importante nu numai pentru aspectul lui, cât pentru sănătatea generală a acestuia, fiind eficiente în a hidrata firul de păr ți a-l stimula să crească sănătos și viguros.

Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COSUL TAU
  • No products in the cart.
0