Blog

uleiuri esentiale pentru adhd scaled

Este vorba de mai mult decât uleiurile esențiale pe care mamele de fotbaliști le vând pe post de Tupperware. Uleiurile esențiale sunt adesea criticate pe nedrept și nu sunt soluții miraculoase sau medicamente pentru ADHD, dar să le folosești poate fi de ajutor pentru gestionarea manifestărilor diferitelor afecțiuni, incluzând aici și ADHD.

Ce reprezintă uleiurile esențiale?

Ok, deci uleiurile esențiale par o mulțime de poțiuni folosite pentru băutura unei vrăjitoare (când nu ne plângem de ele).

Medicamentele pe bază de plante apar de multe ori ca fiind parte a unei lumi vechi, chiar false, toate acestea petrecându-se din cauza medicamentelor moderne din zilele noastre. Dar să adopți calea „naturală” poate fi de folos și, de fapt, aproximativ 25% dintre medicamentele utilizate conțin ingrediente provenite din ingrediente ce derivă din plante.

Chiar dacă nu există cercetări științifice concrete menite să susțină eficacitatea uleiurilor esențiale, iar FDA nu le aprobă ca medicamente pentru ADHD, sunt studii și sute de păreri care susțin folosirea lor pentru ținerea sub control a manifestărilor acestei afecțiuni.

Prin urmare, ce reprezintă exact uleiurile esențiale? Magie neagră? Poțiuni de dragoste? Un nou „ulei de șarpe” ? Ei bine, ele nu sunt ceva, fiind folosite ca remedii naturale de sute de ani. Uleiurile esențiale, cunoscute și ca uleiuri volatile, sunt uleiuri foarte concentrate obținute prin distilarea plantelor. Această concentrație ridicată este folositoare pentru a amplifica efectele plantei asupra organismului și (posibil) are proprietăți curative. Așa că, deși poate suna a nonsens, de fapt există o bază medicală care se învârte în jurul lor de mai mult timp.

12 Uleiuri esențiale despre care să știi dacă suferi de ADHD

Uleiurile care au efect de calmare și/sau de creștere a capacității de concentrare ar trebui să facă parte din trusa ta pentru ADHD. Iată cele mai bune alegeri ale noastre. Poți să amesteci uleiurile pentru a-ți crea propriile combinații, dar asigură-te că te vei informa în legătură cu siguranța fiecăruia înainte de a te „juca” cu ajutorul poțiunilor.*

  • Rozmarinul: Studiile au arătat că uleiul esențial de rozmarin poate să ajute în procesul de concentrare
  • Frankincense: Este mai mult decât o referință biblică. Despre acest ulei sfânt se crede că poate stimula atenția și că poate combate anxietatea.
  • Vetiver: Cunoscut și sub numele de „uleiul care liniștește”, uleiul de vetiver este calmant, având o aromă profundă, ca de pământ, care te ajută și ea să te apuci de treabă. Studiile evidențiază faptul că acest ulei ne poate ajuta să ne menținem concentrarea.
  • Cedru: Cedrul promovează relaxarea și concentrarea.
  • Patchouli: Patchouli nu este doar pentru adepții hippie (uleiul esențial adevărat miroase mult mai bine decât aroma artificială cu care ești familiarizat/ă). Este un alt ulei esențial apreciat pentru efectele sale calmante.
  • Melissa: Cunoscut și ca lemon balm, uleiul esențial de Melissa officinalis are o aromă ca de lămâie care, asemenea celei de la citrice, are un efect de înviorare ce ajută în concentrare. Anumite persoane îl consideră folositor și pentru ușurarea durerilor de cap.
  • Lavanda: Lavanda este cel mai vestit ulei esențial calmant. Despre aroma lui s-a demonstrat că diminuează anxietatea și că poate calma sistemul nervos.
  • Peppermint: Mirosul de peppermint poate fi foarte stimulant, așa că anumite persoane susțin că le ajută să se concentreze
  • Santal: Santalul este considerat ca fiind un ulei calmant
  • Mușețelul roman: Nu este doar pentru ceai. Uleiul esențial de mușețel aduce aceleași beneficii de calmare pe care le îndrăgești dintr-o cană de ceai.
  • Ylang Ylang: Ylang ylang, cu minunata sa aromă florală, este un ulei cunoscut pentru proprietățile sale de calmare.
  • Sweet Orange: Aroma portocalei ajută la creșterea capacității de concentrare. Truc important: Uleiurile de citrice sensibilizează pielea la soare și pot provoca arsuri, așa că vei evita expunerea la lumina soarelui după aplicarea lor!

* Sfat prietenesc: Aceste uleiuri nu sunt in principal menite pentru a fi ingerate. Deși multe companii ce produc uleiuri esențiale sugerează că acestea pot fi administrate pe cale orală, concentrația lor este adesea prea ridicată pentru a fi ingerată în siguranță. De fapt, organizațiile de aromaterapie precum „Alliance of International Aromatherapists” (Alianța Internațională a Aromaterapeuților) nu susțin utilizarea internă a uleiurilor esențiale.

Uleiurile esențiale și ADHD-ul

Știi că uleiurile esențiale pot ajuta, dar să discutăm despre cum și de ce este posibil. ADHD-ul este o tulburare mentală ce afectează creierul, determinând o persoană să se comporte impulsiv și să aibă tendințe de hiperactivitate. Persoanele diagnosticate cu ADHD pot fi ușor distrase și au dificultăți în a fi atente, ceea ce este frustrant când încerci să-ți faci treaba. Alături de terapiile comportamentale, uleiurile esențiale pot fi un instrument suplimentar ce ajută în ameliorarea simptomelor de ADHD.

Terapia comportamentală sau terapia cognitivă comportamentală ajută în orientarea spre comportamente, în înțelegerea motivului pentru care acestea au loc și cum pot fi modificate comportamentele sau cum să se acționeze pentru rezolva în primul rând o problemă. Studiile au demonstrat că terapia comportamentală poate ajuta oamenii în a combate probleme precum tulburările de somn, lipsa de organizare sau lipsa de productivitate.

În afara unei tomografii sau a unui plan de tratament, uleiurile esențiale pot contribui la diminuarea lipsei de concentrare, a hiperactivității și a stărilor de anxietate ce merg adesea mână-n mână cu ADHD-ul. Ține minte să folosești uleiurile esențiale mai ales topic (dar niciodată fără a le dilua mai întâi) sau prin aromaterapie- o modalitate modernă de a mirosi sau de a inhala uleiurile.

Studiile arată că utilizarea prin aromaterapie a uleiurilor este cea mai de succes modalitate de a recurge la ele pentru ADHD. Cercetările sugerează că a inhala/a mirosi uleiurile are impact asupra simptomelor ce țin de sistemul endocrin sau de sistemul nervos central. Prin mucusul de la nivelul pasajelor nazale și de la cel al plămânilor, micile molecule din uleiuri pot trece prin bariera din fluxul sanguin din creier când sunt inhalate și pot constitui o cale de a se aduce efecte terapeutice.

Cum să folosești/să aplici uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale pot fi utilizate atât inhalându-le pentru aromă, cât și diluându-le și apoi aplicându-le topic. Reprezintă de fapt un spa personal ce îți este oricând la îndemână. Te simți deja relaxat/ă? Iată cum poți folosi uleiuri la alegerea ta pentru ca acestea să te ajute cu manifestările de ADHD.

Utilizarea topică

Ca să folosești topic uleiuri esențiale, ar trebui să amesteci uleiurile cu un ulei purtător. Uleiurile esențiale sunt extrem de puternice, dar nu sunt medicamente pentru ADHD. Unele dintre ele pot chiar să-ți ardă pielea, iar uleiurile purtătoare le diluează pentru o folosire sigură. Aici sunt câteva dintre uleiurile purtătoare pe care le îndrăgim:

  • uleiul de jojoba
  • uleiul de argan
  • uleiul de neem
  • ulei de cocos fracționat (lichid)
  • ulei de cocos (solid la temperatura camerei, este folosit pentru loțiuni sau creme)
  • ulei de avocado
  • ulei de semințe de struguri

Poți să aplici majoritatea blend-urilor din uleiuri purtătoare/uleiuri esențiale pe încheieturi sau pe piept, dar ai grijă la orice tip de ulei de cocos. Acesta poate să blocheze porii, așa că evită să-l utilizezi dacă de obicei ai probleme din acest punct de vedere. Acum, pentru a face o combinație de care și  prof. Snape ar fi mândru, asigură-te că ții cont de diluțiile corespunzătoare. Diluțiile pentru aplicațiile topice ale uleiurilor esențiale depind de tipul de ulei și de vârsta persoanei ce folosește uleiul respectiv. Având în vedere forța uleiurilor, copiii vor folosi versiuni mai diluate decât cele pentru adulți. Consultă instrucțiunile de diluție de la „Institute of Aromatic Studies” din New York pentru a-ți realiza combinație perfectă.

Sticluțele cu bilă sunt un mod simplu de a depozita un amestec de uleiuri esențiale numai bun pentru a-l lua cu tine peste tot. Pur și simplu vei adăuga uleiurile dorite și după aceea vei umple restul sticluței cu un ulei purtător așa cum sugerează rata de diluție.

Aromaterapia

Două dintre modalitățile recomandate pentru a folosi uleiurile esențiale aromatic sunt cele ce se bazează pe un difuzor ce difuzează uleiuri esențiale sau pe crearea unui inhalator de aromaterapie. Să folosești un difuzor este simplu. Doar vei urma instrucțiunile de pe difuzorul tău pentru a vedea cât ulei să folosești și vei alege uleiurile dorite. Apa transportă uleiurile esențiale în aer astfel încât să le poți respira. Vei face acest demers de mai multe ori pe zi sau când sesizezi că manifestările de ADHD se agravează. Asigură-te că uleiurile sunt difuzate într-un spațiu bine aerisit. În același timp, asigură-te că prietenii tăi blănoși pot părăsi încăperea dacă aroma începe să-i deranjeze. Prea multă poate fi periculoasă pentru tine și pentru ei.

Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COSUL TAU
  • No products in the cart.
0