Blog

poti ingera ulei esential

Există oare sigură ingerarea de uleiuri esențiale? Dacă să difuzezi busuioc (Basil) este noua ta cale de a te concentra mai bine la muncă sau dacă te bazezi pe o aplicare cu ulei de cuişoare în cazul în care te dor dinţii, atunci se poate spune că în tine a intrat „microbul” uleiurilor esenţiale. Strecori acei „băieţi răi” în apa în care te îmbăiezi, într-o loţiune, în lenjerie, în brownies- dar aşteaptă. Ultima dată acest demers ţi-a provocat un efect neobişnuit în creier, aşa cum mi s-a întâmplat şi mie?

Mirosirea şi aplicarea uleiurilor este o rutină- dar poţi într-adevăr să spui că este sigură ingerarea de uleiuri esențiale?

Răspunsul este: Da, dar poate nu ar trebui.

Să ingerezi în siguranţă anumite uleiuri este cu dus şi întors şi nu este recomandat să faci asta fără supravegherea unui specialist. „Scopul de a distila compuşii aromatic de la plante a fost pentru că am dorit să le captăm mirosul”, spune Amy Galper, specialist în aromaterapie şi co-fondator al „Institutului de Studii de Aromaterapie” de la New York: „Am înţeles că puterea aromei ne influenţează mintea, viaţa spirituală şi sănătatea fizică”. Să ingerezi însă uleiuri esenţiale este în afara graniţelor scopului lor – este un motiv solid să acţionezi cu grijă.

Aşa că, înainte să te bucuri de o picătură de ulei, iată ce ar trebui să ştii despre ingerarea uleiurilor esenţiale.

Ingerarea de uleiuri esențiale poate fi periculoasă

Dacă uleiurile esenţiale sunt făcute pentru aromele lor, de ce ar vrea cineva să le ingereze? Galper spune că oamenii procedează aşa „pentru un efect mai concentrat” prin intermediul digestiei.

Din acest motiv Dr. Yufang Lin, specialist în medicină integrativă la „Cleveland Clinic” avertizează cu privire la ingerarea uleiurilor esenţiale: „Îndrăgesc aromaterapia”, spune Dr. Lin. Dar „Avertizez de obicei în legătură cu administrarea orală a uleiurilor esenţiale pentru că sunt într-adevăr puternice… Poţi lua cantităţi prea mari, poţi să le iei prea repede fără să îţi dai seama. Şi acest demers poate deveni toxic”.

…şi pot fi periculoase

Uleiurile esenţiale pot fi naturale, dar nu înseamnă că din acest motiv sunt neapărat sigure. „Moleculele şi compuşii ce intră în structura uleiurilor esenţiale sunt iritante pentru mucoasele ţesuturilor”, precizează Amy Galper. Să înghiţi uleiuri esenţiale poate să ardă mucoasele gurii, pe cele din esofag, de la nivelul intestinului şi pe cele din tot aparatul digestiv. Dr. Lin menţionează că greaţa, durerile de stomac şi disconfortul de tip neurologic cum ar fi durerile nervilor sau amorţeala, pot să intervină, mai ales dacă ai luat cantităţi prea mari. La fel ca orice alt medicament ele pot afecta anumite persoane, în anumite feluri.

ingerarea de uleiuri esentiale
ingerarea de uleiuri esentiale

Ingerarea de uleiuri esențiale nu este indicată

Gândeşte-te doar atât: când pui uleiurile esenţiale pe piele, ştii că trebuie să foloseşti un ulei purtător pentru a evita iritaţia. Acum ia în calcul faptul că tractul tău digestiv este mult mai sensibil. „Trebuie să fim conştienţi de ceea ce se întâmplă dacă urmează să le ingerăm”, spune specialista Amy Galper.

De vreme ce apa şi uleiul nu se amestecă, să diluezi picături de ulei în apă nu va funcţiona- este doar o altă cale spre iritaţii. În loc să procedezi aşa, Galper sugerează că poţi lua 1 sau 2 picături alături de un ulei purtător, de miere, în capsule cu ulei MCT sau cu glicerină vegetală, astfel încât uleiurile esenţiale să se dizolve şi să nu îţi fie dăunătoare. Dacă le utilizezi pentru a conferi aromă mâncărurilor, Dr. Lin spune că este ok dacă este o cantitate minimă într-o reţetă testată (cum ar fi 1 sau 2 picături la 3 porții), dar cu toate acestea ea insistă asupra precauţiilor.

Există anumite uleiuri „sigure” şi altele care trebuie cu orice preţ evitate

FDA „Administraţia pentru Alimente şi Medicamente” deţine o listă cu uleiuri esenţiale care sunt în General Recunoscute drept Sigure, dar această listă nu este sfântă. De asemenea, FDA nu reglementează uleiurile esenţiale, ceea ce face alegerea unuia un demers şi mai dificil. Caută un brand ce evită aditivii de la o companie care este transparentă în ceea ce priveşte modalitatea de cultivare a plantelor şi a modului în care uleiurile sunt extrase.

Ai în vedere faptul că anumite uleiuri sunt foarte toxice şi că nu trebuie niciodată ingerate, printre ele aflându-se uleiul de arbore de ceai, de eucalipt sau de wintergreen. „Sincer, dacă pui o picătură de ceva pe pielea ta şi ai imediat senzaţia de mâncărime, atunci nu ar trebui să îl ingerezi”, spune Galper. Totodată, ea evită uleiuri de scorţişoară, de cimbru şi de oregano.

Ingerarea de uleiuri esențiale se face numai la recomandarea specialistului

Morala poveştii: Este posibil să ingerezi în siguranţă uleiuri esenţiale, dar este un demers complex, pe care ar trebui să-l faci întotdeauna sub îndrumarea unui specialist. „Ele nu ar trebui niciodată pur şi simplu abandonate”, menţionează Galper. Un profesionist va şti ce uleiuri sunt sigure şi te învaţă cum să ţi le administrezi corect, în doze care să nu fie toxice.

Care este cel mai bun pariu? Bazează-te pe aplicarea pe piele prin diluarea uleiurilor esențiale într-un ulei purtător organic sau pe difuzor…

Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COSUL TAU
  • No products in the cart.
0