Blog

uleiuri esentiale psoriazis

Sunt într-adevăr eficiente în realitate sau sunt doar pentru  cei ce confundă realitatea cu fantezia? Chiar funcționează?

Sfaturi legate de stare de bine sunt peste tot, dar au ceva greutate în privința tratamentelor alternative pentru psoriazis? Da, dar nu ca acțiune în prima linie.

Când sunt alăturate cu medicamente standard pentru aplicație topică sau pentru administrare internă, anumite remedii alternative pot asigura ameliorarea simptomelor.

Sunt necesare mai multe cercetări referitor la utilizarea de uleiuri esențiale ca tratament specific pentru psoriazis, dar iată o privire asupra a ceea ce ai putea să te aștepți de la anumite uleiuri esențiale populare când sunt folosite în cadrul medicinei tradiționale.

Doar să promiți că,  înainte să le experimentezi, vei consulta un medic.

Uleiul de lavandă pentru psoriazis

Evadează din spațiul tău de lucru pentru a te „plimba” într-un câmp de lavandă. Uleiul esențial de lavandă, poate cel mai studiat dintre toate uleiurile, s-a dovedit că este capabil să lupte împotriva unor bacterii, să ajute la relaxare și să diminueze inflamația.

Toate acestea sunt promițătoare pentru ameliorarea psoriazisului, dar sunt necesare mai multe studii pentru a determina dacă există un efect specific al acestui ulei asupra psoriazisului.

Care este încoronarea utilizării lavandei? Să-i ajute pe oameni să se calmeze- chiar și într-un mediu de laborator. Când aceștia miros lavanda, ritmul lor cardiac, nivelul tensiunii arteriale și temperatura pielii încep să scadă.

Deoarece izbucnirile erupțiilor din psoriazis pot fi declanșate sau agravate de stres, este logic faptul că să vii în contact cu aceste floricele mov poate fi benefic.

Cum să folosești lavanda:

Loțiunea de lavandă

Dacă știi că lavanda nu îți irită pielea, poți să adaugi câteva picături de ulei de cocos și să te masezi cu amestecul pe erupțiile provocate de psoriazis pentru calmarea mâncărimilor.

Aromaterapia cu lavandă

Există mai multe modalități de a ușura stresul cu ajutorul aromei lavandei.

Folosește un difuzor pentru uleiuri esențiale

Adaugă câteva picături de ulei de lavandă în apa din cadă sau de la duș

Pune toată planta proaspătă sau doar o crenguță lângă patul sau lângă biroul tău

Uleiul de peppermint pentru psoriazis

Un ulei cu multiple utilizări, cel de peppermint poate să ușureze tulburări digestive, să-ți împrospăteze respirația și să calmeze psoriazisul. Ingredientul secret? Mentolul– ingredientul din spatele efectului răcoritor ce poate liniști pielea inflamată sau cu arsuri.

Cum îl folosești

Amestec cu ulei de peppermint pentru ameliorarea mâncărimii

Amestecă 2-3 picături de ulei de peppermint cu o lingură de ulei purtător precum uleiul de cocos, de migdale dulci sau de jojoba. Vei aplica amestecul pe zona afectată

Poți adăuga câteva picături de ulei esențial și în apa în care te vei îmbăia

Pentru o absorbție rapidă, adaugă 5-7 picături de ulei de peppermint la o cană de apă distilată. Folosind un recipient spray, vei împrăștia pe piele amestecul calmant.

Ca întotdeauna, testează uleiul pe o bucățică de piele pentru a vedea dacă ești alergic/ă și nu îl aplica direct pe pielea bebelușilor sau a copiilor mici. Nu îl aplica direct pe piele fără a-l dilua în prealabil.

Ulei de tea tree (arbore de ceai) pentru psoriazis

De unde provine uleiul de tea tree? Acesta este extras din arborele australian melaleuca și este diluat cu un ulei purtător precum acela de cocos sau de ricin- este un ulei puternic!

Acest ingredient cosmetic popular în îngrijirea pielii a fost bine cercetat în privința efectelor antimicrobiene și antiiflamatorii, dar lipsesc studii clinice menite să confirme că are efect asupra psoriazisului.

Folosește uleiul de tea tree cu precauție specială în următoarele cazuri:

Este vorba despre sarcină sau despre alăptare

Iei antibioticul vancomycin

Ai imunoglobulina IgA, ce demonstrează prezența unei boli autoimune

Ai alergie la uleiul de arbore de ceai

Cum îl utilizezi

Unguent cu ulei de tea tree

Zona afectată trebuie să fie curată și uscată

Diluează câteva picături de ulei la o lingură de ulei purtător precum uleiul de cocos, de ricin sau de argan

Masează ușor amestecul pe piele

Lasă-l să acționeze pe piele timp de câteva ore

Clătește bine pentru a evita iritațiile

Ulei de rose geranium (mușcată trandafir) pentru psoriazis

Geranium-ul distruge bacteriile și fungii ! Acest ulei esențial provenit dintr-o floare drăgălașă, regăsită de obicei în grădina bunicii, este folosit pentru acnee și se află de obicei în loțiunile de curățare a feței și în cele tonice.

Se spune că uleiul de geranium are și beneficii antiinflamatorii, demonstrându-și potențialul important în cadrul a noi medicamente

La fel ca orice altă substanță, uleiul de geranium poate să declanșeze reacții alergice la anumite persoane, așa că trebuie să realizezi un mic test pe o porțiune de piele odată ce l-ai diluat și înainte să-l folosești. În general, este considerat sigur pentru majoritatea persoanelor. Uleiul acesta se evită în sarcină.

Cum se folosește

Tratament cu ulei de geranium pentru scalp

Diluează uleiul de geranium punând câteva picături la 1 lingură de ulei purtător

Adaugă o linguriță de oțet de mere

Amestecul va fi masat ușor pe scalp

Se va lăsa pentru a acționa timp de 5 minute și apoi se clătește.

Alte uleiuri pentru psoriazis

Știm deja că următoarele nu sunt de fapt uleiuri esențiale- acestea sunt mai puțin concentrate, mai vâscoase decât uleiurile esențiale și sunt extrase prin alte metode.

Dar și ele au efecte calmante asupra manifestărilor de psoriazis și de asemenea pot fi folosite în calitate de uleiuri purtătoare în combinație cu uleiurile esențiale. Testează pentru a vedea pe care le îndrăgești mai mult și după aceea adaugă-le în kit-ul tău de acasă!

Uleiul de cocos pentru psoriazis

Lizzo a considerat că acest ulei este mai special. Uleiul de cocos este unul dintre uleiurile favorite pentru calmarea psoriazisului și ameliorează și alte suferințe, interne sau externe. Reprezintă și un ulei purtător excelent pentru uleiurile esențiale menționate.

Uleiul de cocos virgin (care este presat la rece, nu încălzit) este plin de antioxidanți și s-a dovedit că are proprietăți antibacteriene, antivirale și antifungice.

Compoziția sa permite pielii să îl absoarbă, ceea ce îl face foarte bun pentru hidratare și pentru prevenirea infecțiilor pielii. Persoanele care au psoriazis contează pe abilitatea acestui ulei de a înmuia leziunile și de a ușura mâncărimile provocate de psoriazisul de la nivelul scalpului.

Ai grijă: uleiul de cocos poate să agraveze starea pielii dacă ești alergic/ă la el, așa că procedează prudent și observă modul în care pielea ta reacționează la el.

Cum să îl folosești:

Balsam hrănitor din ulei de cocos

Toarnă câteva linguri de ulei de cocos pe palme și îl vei împrăștia pe scalp, concentrându-te pe zonele cu leziuni. Împarte părul cu un pieptăne pentru a-l distribui uniform.

Masează-te ușor pe zonele afectate

Acoperă-ți capul cu ajutorul unei căști de duș pentru a se menține umezeala

Lasă uleiul să acționeze timp de 1 oră sau peste noapte pentru o hidratare maximă

Clătește-te și spală-te pe cap cu un șampon anti-mătreață sau cu unul pe bază de gudron

Ulei de ricin pentru psoriazis

Unul dintre cele mai cunoscute uleiuri medicinale, uleiul de ricin a fost obținut acum mai bine de 4000 de ani și era folosit de azteci și de vechii egipteni pentru tratarea problemelor pielii și a celor digestive.

A durat mai mult pentru știința modernă pentru a înțelege aceste calități, dar cercetătorii susțin proprietățile antibacteriene și antiinflamatorii ale acestui ulei. Aceste proprietăți sunt extraordinare, în condițiile în care erupțiile cauzate de psoriazis sunt susceptibile de infecție.

La fel ca orice alt produs pe care îl aplici pe piele, ar trebui să îl testezi pe o mică porțiune de piele pentru a te asigura că nu ești alergic/ă. Discută mai întâi cu medicul și evită să-l utilizezi dacă este vorba despre alăptare sau despre sarcină, în condițiile în care poate stimula travaliul.

Cum îl folosești:

Tratament topic pe bază de ulei de ricin

Alege ulei de ricin organic, presat la rece. Citește eticheta ca să te asiguri că produsul nu provine din semințe tratate cu pesticide, întrucât în acest caz se poate ajunge la iritarea pielii.

Folosește un tampon de bumbac organic (bumbacul este adesea tratat cu pesticide), masează uleiul direct pe leziunile provocate de psoriazis. Dacă ți se pare că este prea uleios, poți să-l amesteci și cu ulei de cocos sau de măsline.

Cel mai bun interval pentru a aplica uleiul de ricin este seara, întrucând nu se absoarbe precum loțiunile și are nevoie de timp ca să rămână pe suprafața pielii.

Ulei de chimen pentru psoriazis

Uleiul de chimen, cunoscut și sub numele de ulei de chimen negru, era considerat atât de benefic în vremurile vechi, încât King Tut a fost îngropat alături de acest ulei, iar despre el s-a pomenit chiar și în Biblie.

Semințele și uleiul provin dintr-o plantă regăsită în sud-vestul Asiei, având proprietăți antiinflamatorii, antimicrobiene și analgezice.

Uleiul de semințe negre este și foarte hidratant și poate diminua mâncărimile provocate de leziunile din psoriazis. Cercetările vor determina dacă acest ulei poate sau nu să fie benefic în ameliorarea unor afecțiuni precum diabetul, cancerul, epilepsia și multe altele.

Nu încerca să folosești acest ulei dacă te confrunți cu hipotensiune, dacă ai diabet, dacă ai tulburări de coagulare a sângelui (încetinește coagularea), dacă este vorba despre sarcină sau despre alăptare.

Cum îl folosești

Soluție anti-mâncărimi din ulei de semințe de chimen negru

Aplică uleiul direct pe piele sau diluează-l în ulei de cocos

Masează-te cu el pe zonele afectate ale pielii

Uleiul de semințe de chimen negru poate fi masat direct pe păr sau pe scap pentru un tratament intensiv de hidratare.

Ulei de argan pentru psoriazis

Uleiul presat la rece din fructele de argan conține vitamina E, un antioxidant puternic menit să protejeze organismul de maladii cardiace, de cancer, de Boala Alzheimer și de multe alte afecțiuni.

De asemenea, uleiul conține și o substanță numită squalenă, ce ajută la rehidratarea pielii, care previne apariția leziunilor, ce reduce inflamația și stimulează vindecarea rănilor.

În starea sa pură, uleiul de argan poate fi consumat sau folosit topic. Deși este în regulă să aplici ulei de argan pentru uz culinar pe pielea ta, nu este în regulă să consumi ulei ce este special pentru uz cosmetic (standardele de siguranță nu sunt aceleași).

Uleiul de argan este sigur pentru aproape toată lumea și este suficient de blând pentru a fi aplicat pe piele nediluat. Există întotdeauna posibilitatea de a fi alergic/ă la el, de aceea este necesar să efectuezi un test pe piele înainte să adaugi și alte ingrediente.

Cum se folosește

Tratament pentru scalp cu Ulei de argan din Maroc

Aplică 2-3 picături de ulei de argan direct pe scalp sau suficient cât să acoperi zona afectată

Masează ușor cu mișcări circulare

Acoperă scalpul cu o cască pentru duș

Lasă uleiul să acționeze timp de 1 oră sau peste noapte pentru un plus de hidratare

Clătește-te cu un șampon blând

Alte tratamente naturale pentru psoriazis

Alte tratamente complementare despre care ai putea să discuți cu medicul tău se referă la:

Suplimente pe bază de ulei de pește: Persoanele cu psoriazis au un risc mai ridicat de a dezvolta  maladii cardiace, așa că să adaugi acizi grași Omega-3 în dietă este o idee inspirată. Doza zilnică recomandată pentru Omega-3 pentru femei este de 1,1 g, iar pentru bărbați este de 1,6 g.

Suplimente alimentare cu vitamina D3: Un test de rutină poate să determine dacă ai niveluri reduse ale vitaminei D. Au fost observate asocieri semnificative între niveluri scăzute ale vitaminei D și prezența psoriazisului.

Probiotice: Persoanele ce suferă de psoriazis au mai puține bacterii în microflora intestinală decât acelea ce nu se confruntă cu această afecțiune. Există tot mai multe dovezi că un dezechilibru în cadrul florei intestinale poate să ducă la apariția unor boli inflamatorii precum psoriazisul sau a bolilor inflamatorii intestinale. Echilibrarea bacteriilor microflorei intestinale poate să susțină mai bine sistemul imunitar și să reducă inflamația din corp.

Ce se poate spune despre dietă?

Specialiștii din cadrul The National Psoriasis Foundation’s publică în mod constant recomandări referitoare la dietă pentru persoanele ce suferă de psoriazis. Anumite asemenea recomandări se referă la consumul următoarelor alimente:

Cele bogate în probiotice: Printre acestea se află alimentele fermentate și chefirul

Alimente bogate în fibre: Sunt necesare pentru hrănirea bacteriilor bune din intestin, ce vor susține sistemul imunitar

Alimente pline de antioxidanți: Printre ele se numără nucile, fructele și legumele, toate acestea protejând celulele pielii și inima

Carne, morcov și dovleac. Aceste alimente conțin vitamina A, ce este necesară pentru dezvoltarea celulelor

Pește, semințe de in și soia: Conțin Omega-3, ce protejează inima și creierul

Mirodenii antiinflamatorii: De exemplu, printre ele se numără turmericul și ghimbirul

Alimente cu proprietăți antimicrobiene: Spre exemplu, usturoiul și oregano

De asemenea, este necesar să se evite alimente care pot determina un răspuns al sistemul imunitar, printre acestea fiind incluse produsele din grâu sau alimentele procesate.

Relaxarea este și ea benefică pentru psoriazis

Stresul poate duce la agravarea psoriazisului, așa că să găsești modalități de gestionare a acestuia este cel mai benefic. Încearcă meditația sau acupunctura, ce ajută în anumite cazuri sau străduiește-te să faci o baie în care să pui Sare Epsom sau germeni coloidali de orz.Aceste demersuri și altele pot atât să amelioreze simptomele existente, cât și să le prevină agravarea.

Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *