Blog

frankincense

Uleiul de tămâie dispune de o mulțime de proprietăți benefice, având efect dezinfectant, carminativ, cicatrizant, antiseptic, astringent, tonic, uterin, digestiv, citofilactic, diuretic, expectorant, emenagog, sedativ, nu în ultimul rând fiind capabil să vindece rănile. Pe lângă destinația sa în scop cosmetic, poate fi utilizat cu succes în plan medical pentru stimularea sistemului imunitar, combaterea cancerului, reducerea stresului, îmbunătățirea memoriei și a aspectului pielii.

Uleiul esențial de tămâie – informații importante

Uleiul de tămâie este extras din guma sau rășina arborelui de tămâie, a cărui denumire științifică este Boswellia carteri. Uleiul esențial al acestei plante conține următoarele ingrediente principale: actanol, linalool, alfa-pinen, acetat de octil, incensol si acetat de incensol. Tâmâia este un ingredient folosit în cosmetică și arzătoare de multe secole, fiind descoperită chiar la civilizațiile antice egiptene și anglo-saxone. O utilizare binecunoscută a sa implică tradiții și ritualuri religioase, în special de origine creștină.

Ulei de tămâie: beneficii

Uleiul de tamâie și cancerul

Acidul boswellic, ingredientul activ din uleiul de tămâie, dispune de efecte antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea riscului de cancer. Este recomandat pentru utilizare topică în scopul prevenirii răspândirii cancerului de piele și mamar. Conform unei cercetări științifice desfășurate de Fundația de Cercetare Medicală Oklahoma, uleiul de tămâie poate fi folosit ca terapie alternativă pentru cancerul de vezică urinară. Un studiu din 2015 demonstrează acțiunea sa eficace împotriva cancerului mamar.

Ajută digestia

În cazul în care experimentezi adesea probleme cu digestia sau aciditatea gastrică, acest ulei de tămâie poate fi soluția naturală pentru tine, fără efecte adverse. Uleiul de tămâie stimulează sistemul digestiv în mod real, nu doar suprimă simptomele, accelerând procesul de secreție a sucurilor gastrice din stomac și crește tranzitul digestiv al alimentelor prin stimularea mișcării peristaltice. Tot în această sferă digestivă, uleiul esențial de tămâie elimină gazele și împiedică acumularea lor. Această neplăcere vine de obicei însoțită de simptome precum dureri de stomac sau în regiunea abdominală, transpirație excesivă, indigestie, stare generală proastă.

Stimulează sistemul imunitar

Un ulei de tămâie este eficient în scop antiseptic; chiar și fumul sau vaporii săi prezintă această calitate de a dezinfecta și a elimina germenii. Pentru a te bucura de acest beneficiu, poate fi aplicat pe răni în scopul igienizării și protejării lor de tetanos, fără niciun efect advers. Funcționează la fel de bine și în cazul rănilor interne, prevenind dezvoltarea infecțiilor.

Ameliorează stresul

Un ulei de tămâie este și extrem de eficace ca sedativ deoarece induce o stare de liniște mentală, relaxare, mulțumire de sine. De asemenea, te ajută să dobândești un grad crescut de introspecție și, dimpotrivă, unul scăzut de anxietate, furie și stres, în special în rândul bărbaților. Atunci când ești neliniștit sau te aștepți la un eveniment stresant, adaugă acest ulei într-un difuzor special pentru ulei sau într-un vaporizator; respirația profundă și relaxarea sunt stimulate, ceea ce conduce la deschiderea pasajelor respiratorii și reducerea tensiunii arteriale.

ulei de tamaie
ulei de tamaie

Efect astringent

Efectul astringent presupune strângerea țesuturilor, scăderea secrețiilor glandelor și a mucoaselor, oprirea hemoragiilor capilare și a diareei. În acest sens, uleiul esențial de tămâie întărește gingiile, rădăcina părului, tonifică pielea, contractă mușchii, dar și intestinele și vasele de sânge, conferind astfel o protecție împotriva pierderii premature a dinților și a părului. Datorită acestei proprietăți, este redus aspectul ridurilor și este împiedicată pierderea fermității intestinelor, a mușchilor abdominali și a membrelor asociată înaintării în vârstă. Tămâia acționează și ca un coagulant, ajutând a stoparea hemoragiei asociată rănilor și tăieturilor. În plus, ameliorează simptomele diareice.

Uleiul de tămâie ameliorează problemele respiratorii

Dacă te confunți cu simptome precum tuse și flegmă la nivelul tractului respirator și al plâmânilor, uleiul de tămâie este soluția de care ai nevoie. Un ulei de tămâie poate ameliora bronșita, dar și congestia tractului nazal, a laringelui, faringelui, a bronhiilor și a plămânilor. Efectul său antiinflamator ajută la relaxarea pasajelor nazale, ceea ce scade riscul unui episode astmatic. Datorită proprietății sale antiseptice, tămâia este un excelent stimulator al sistemul imunitar, deseori supus încercării în urma virozelor respiratorii. Nu în ultimul rând, ajută la reducerea durerilor de cap, de dinți și ține sub control creșterea temperaturii corporale observată în cazul răcelilor.

Stimulează urinarea

Nu este obligatoriu să apelezi la medicamente pentru a elimina apa din organism prin urinare, mai ales că acestea pot veni însoțite de efecte adverse. Uleiul esențial de tămâie reprezintă o alternativă naturală și sigură. Prin eliminarea corespunzătoare a urinei din corp, vei pierde atât apa în exces, precum și grăsimile, sodiul, acidul uric și alte toxine acumulate, tămâia oferind și avantajul de scădere a tensiunii arteriale.

Întârzie îmbătrânirea

Acționând ca un citofilactic (efect de întreținere a pielii), uleiul de tămâie stimulează procesul de regenerare a celulelor sănătoase și de asemenea menține sănătatea celulelor și a țesuturilor. Prin combinație cu efectul astringent menționat anterior, rezultă o calitate valoroasă anti-aging, motiv pentru care este utilizat deseori. Alte beneficii pe care acesta le aduce sănătății pielii constau în: eliminarea petelor solare, îndepărtarea micro-ridurilor din jurul ochilor și a obrajilor și tonifierea pielii de pe corp. În același timp, celulele moarte sau vechi sunt înlocuite cu unele noi și sănătoase.

Îmbunătățește memoria

Uleiul de tămâie a fost utilizat în mod tradițional pentru a îmbunătăți memoria. Conform unui studiu științific ce a implicat șoareci, specimenele ale căror mame au primit uleiul în timpul gestației au prezentat o activitate sporită a creierului și o memorie mai bună.

Menține sănătatea uterului

Conform unui studiu realizat de către medicul Jane Buckle, din cadrul Universității din Minnesota, și sănătatea sistemului reproducător este ajutată de uleiul de tămâie. Astfel, deoarece reglează producerea de estrogen, scade șansele de apariție a tumorilor sau chisturilor specifice perioadei post menopauză, respectiv a cancerului uterin. Tot cu privire la menopauză, uleiul esențial de tămâie întârzie apariția sa și ameliorează sindrmul premenstrual caracterizat prin greață, dureri de cap, oboseală, schimbări în dispoziție, durere în zona abdominală. În perioada de pre-menopauză, menține sănătatea uterină prin reglarea ciclurilor menstruale. Nu în ultimul rând, ajută la ameliorarea diverselor afecțiuni ginecologice care pot conduce la disfuncții cu complicații.

Îmbunătățește sănătatea orală

Proprietățile antiseptice ale uleiului de tămâie îl recomandă drept o metodă preventivă eficace împotriva problemelor precum respirație urât mirositoare, carii dentare, ulcerații sau infecții bucale. Folosește produse care au în compoziție acest ulei pentru a menține sănătatea și igiena orală.

Sursahttps://www.organicfacts.net/health-benefits/essential-oils/health-benefits-of-frankincense-essential-oil.html 

Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COSUL TAU
  • No products in the cart.
0