Blog

cream-3496778_1280

Untul de shea nerafinat conferă mai multe beneficii pielii și conține vitamine, nu are miros, iar culoarea sa poate fi diferită. Untul de shea rafinat este de culoare albă și nu are nici acesta miros, însă diferă procesul său de fabricație. Iată care sunt diferențele dintre cele două pe care trebuie să le cunoști pentru a alege produsul potrivit pentru tine.

Informații despre untul de shea

Untul de shea este o substanță folosită deseori pentru produse de înfrumusețare și cosmetice, datorită beneficiilor de vindecare și hidratare pe care le conferă. Este extras din arborele de shea, mai exact din nucile acestuia, originar din Africa. Este comestibil, motiv pentru care poate fi regăsit și în diverse preparate specifice africane. Poate fi achiziționat sub formă rafinată sau nerafinată. Forma nerafinată de unt poate fi extrasă manual folosind tehnici tradiționale vest-africane sau prin procese mecanice. Ambele variante conduc la obținerea unui unt de shea nerafinat, fără a introduce în compoziția sa chimicale sau ingrediente sintetice. Forma rafinată este supusă unei procesări și tratament chimic intens. Există și alte diferențe între untul de shea rafinat și cel nerafinat.

Untul de shea nerafinat

Untul de shea nerafinat este de obicei extras din nucile arborelui de shea cu mâna, procesul efectiv consumând mai mult timp. Muncitorii adună nucile de shea, de mărimea unei nuci obișnuite, apoi sunt fierte, fiind mai ușor de curățat. Nucile fierte sunt uscate și apoi zdrobite pentru a putea fi desfăcute din coajă. Totate resturile din coajă sunt apoi îndepărtate pentru ca semința internă să poată fi pisată și apoi fiartă pentru a fi extrasă grăsimea. Pe măsură ce grăsimea se răcește, este bătută cu putere pentru a crea un produs moale, utilizabil. Principala diferență pe care o vei observa la un produs nerafinat implică aspectul, respectiv faptul că vei observa diverse impurități deoarece untul de shea nu este strecurat printr-un tifon. Desigur, există și produse care beneficiază de strecurare, însă calitatea sa nu este afectată semnificativ. Consistența este groasă și compactă, dar se modifică atunci când este adăugat în diverse produse cosmetice. O altă diferență față de untul de shea rafinat constă în faptul că nu este expus căldurii în timpul preparării și nu conține substanțe chimice. Culoarea sa poate să varieze de la ivoriu, bej și până la gălbui sau chiar verzui (depinde de zona de unde provine – de exemplu, untul originar din Burkina Faso este mai gălbui, în vreme ce untul din Ghana este mai degrabă bej)  – nu este niciodată alb pur, iar mirosul este pământiu. În compoziția acestui produs se regăsesc cantități mari de vitamina A, vitamina E, acizi grași și alte nutrimente benefice pentru piele.

Untul de shea rafinat

Untul de shea rafinat este obținut prin procesare intensă în fabrică, cu ajutorul chimicalelor, precum hexan. Aceste substanțe ajută la deschiderea nucilor menționată anterior și accelerează procesul de separare a grăsimii sau a untului de corpul seminței interioare. De asemenea, în timpul procesului de fabricație este îndepărtat mirosul specific, dar și culoarea care este albă, lipsită de impurități – unele persoane preferă aceste proprietăți. Consistența sa devine mai moale prin procesare, devenind similară unei loțiuni. În plus, este utilizată o temperatură extrem de ridicată, ceea ce cnduce la pierderea unora dintre beneficiile untului de shea, precum vitaminele A și E. Specialiștii susțin că până la 75% dintre ingredientele bioactive se pierd în timpul procesului de rafinare; deși continuă să ofere hidratare, nu mai dispune de efectul vindecător și de înfrumusețare ca untul de shea nerafinat. Proprietăție benefice ale untului se modifică prin procesare, iar conservanți și diverse arome sunt adăugate adesea.

Beneficii ale untului de shea

Untul de shea nerafinat acționează ca o barieră protectoare împotriva pierderii hidratării, motiv pentru care a ajuns să reprezinte un ingredient prețios din săpunuri și produse cosmetice. Datorită proprietăților antiinflamatorii pe care le deține, ajută celulele pielii și le protejează de infecție și iritație, dar și de factorii poluanți din mediu. Procesarea aferentă untului de shea poate influența semnificativ proprietățile sale, iar prin adăugarea de substanțe chimice și parfum cresc șansele de alergii sau de iritație. Produsele disponibile în comerț rafinate pot să aibă în compoziție alte uleiuri, de calitate inferioară.

Principalele ingrediente ale untului de shea sunt acidul oleic, acidul stearic și acidul linoleic, toate fiind asimilate rapid la niveul pielii; este de asemenea bogat în grăsimi nesaturate și în acizi grași esențiali. Mai conține vitaminele E și D, fitosteroli, provitamina A și alantoină. Untul de shea, considerat un super-aliment pentru piele, este eficace în ameliorarea iritațiilor pielii (eczemă, psoriazis, rozacee, iritații), a descuamării pielii după bronzat (dar are și ușor efect fotoprotector, SPF 6, datorită compoziției de antioxidanți), dar și a cicatricilor acneice. Proprietățile sale pot fi utile și pentru păr, regenerându-l în urma efectelor cauzate de produsele de styling. Este considerat unul dintre agenții cei mai buni în combaterea efectelor îmbătrânirii asupra pielii (reduce aspectul ridurilor fine, dar și a celor profunde), deoarece stimulează producția de colagen. În acest sens, este deseori utilizat de către gravide sau de proaspete mămici pentru aspectul vergeturilor sau a hiperpigmentări. În mod tradițional a fost folosit sub formă de alifie, datortă proprietăților antimicrobiene și antiinflamatorii de care dispune.

Deoarece este un produs natural, fără chimicale sau conservanți, poate fi folosit pentru toate tipurile de piele, inclusiv pentru pielea sensibilă a bebelușilor.

De reținut

Dat fiind faptul că multe dintre proprietățile naturale ale untului de shea se pierd prin rafinare, forma nerafinată este preferată de multe persoane. Dezavantajele acesteia din urmă constau în faptul că dispune de un termen de expirare mai scurt (procesarea prelungește perioada de valabilitate), iar mirosul său poate fi deranjant. Untul de shea rafinat este mai ușor de manipulat și nu dobândește un aspect grunjos când este încălzit. Pe lângă hexan și alți solvenți pe bază de petrol, în untul rafinat mai pot fi adăugați antioxidanți sau conservanți precum BHA (Butilat hidroxianisol ) sau BHT (butilat de hidroxitoluen).

Acizii grași din compoziția untului de shea pot râncezi dacă sunt depozitați un timp îndelungat sau la o temperatură necorespunzătare. Este indicat să îl folosești în decurs de 18 luni de la extracție.

Share this post

Leave your thought here

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *