Blog

Unt Shea Cea mai buna crema corp

Untul de shea este un ingredient cu proprietăți cu adevărat miraculoase, majoritatea fiind legate de protecția și repararea pielii. Pentru a înțelege pe deplin mecanismul său de acțiune, îți explicăm câteva informații importante despre acest unt și îți oferim o listă cu beneficii și utilizări cu adevărat salvatoare.

Informații despre untul de shea

Untul de shea, desemnat un super-aliment al pielii, provine din semințele fructului arborelui de shea; este bogat în vitaminele A, E și F și conferă o protecție împotriva razelor solare. Acizii săi esențiali și nutrimentele necesare pentru producția de colagen sunt ideale pentru menținerea elasticității pielii. A fost folosit în Africa din vremuri străvechi pentru îmbunătățirea aspectului pielii și a părului; printre utilizările medicale se numără tratarea rănilor și chiar lepra. Unele persoane obișnuiesc să îl consume, însă opiniile sunt controversate cu privire la beneficiile sale privind ingerarea, deoarece se consideră că poate influența absorbția proteinelor.

Untul de shea are o consistență groasă și solidă la temperatura camerei, similară cu untul, fiind ideal de folosit pentru pleoape, buze sau pentru întregul corp. Studiile științifice au concluzionat că are o abilitate excelentă de a penetra pielea, fiind intens emolient, în compoziția sa regăsindu-se un procent de 60% grăsime. Grație altor proprietăți aparte, acest unt nu doar hidratează, ci oferă pielii ingrediente antiinflamatorii și anti-ageing.

Beneficiile untului de shea

Untul de shea este un ingredient extrem de versatil, regăsit în multe produse cosmetice, fie preparate în casă, fie achiziționate din comerț.

  • Hidratare – concentrația ridicată de vitamine și acizi grași din untul de shea îl transformă într-o soluție hidratantă și hrănitoare pentru piele. Este adesea utilizat pentru a trata pielea uscată și a păstra uleiurile naturale secretate de piele.
  • Reduce inflamația – ca urmare a compoziției sale ce include acidul cinamic, dispune de efect antinflamator. Cinamatul de lupeol este ingredientul principal responsabil de reducerea inflamațiilor pielii și chiar poate preveni diversele mutații, făcându-l benefic pentru persoanele ce se confruntă cu acnee.
  • Catifelare – untul de shea ajută la producția naturală a pielii de colagen și datorită acizilor oleic, stearic, palmitic și linoleic, protejează și hrănește pielea, prevenind uscăciunea sa. Utilizat pe termen lung, catifelează și fortifiază, ajutând și la reducerea ridurilor.

Utilizări ale untului de shea

  1. Produs natural hidratant atât pentru față, cât și pentru corp
  2. După expunerea la soare sau după arsuri minore pentru a regenera pielea
  3. În timpul sarcinii pentru a combate apariția vergeturilor
  4. Cremă naturală pentru cuticule
  5. Combate în mod natural ridurile și pungile din zona ochilor
  6. Poate fi folosit pentru masaj calmant al durerilor musculare
  7. În timpul răcelii sau al gripei ameliorează iritația aparută la nivelul nasului
  8. Aplicat pe cicatrice ajută la producția naturală de colagen
  9. Aplicat pe piele, o protejează de impactul nociv al razelor ultraviolete
  10. Hidratează pielea bebelușilor și a copiilor
  11. Previne și calmează crăparea buzelor
  12. Ajută la o rezistență mai mare a machiajului atunci când este aplicat înainte de produsele uzuale
  13. Ameliorează aspectul de celulită al pielii
  14. Aplicat pe par sau pe scalp contribuie la procesul de regenerare în urma acțiunii vântului și a soarelui
  15. Îmbunătățește respirația și eliberează pasajele nazale în cazul febrei fânului

Acest ultim aspect presupune că o utilizare de numai 4 zile este benefică atât în cazul copiilor, cât și al adulților care se confruntă cu congestie nazală asociată febrei fânului. Efectul se instalează în doar 30 de secunde și persistă până la 8.5 ore, fiind similar picăturilor decongestionante nazale.

În cazul în care untul de shea are o consistență prea groasă pentru utilizarea pe care o dorești, topește-l la o temperatură redusă și folosește-l ulterior. Nu îl aduce la temperatură de fierbere deoarece poți pierde din proprietățile sale benefice. Poate fi amestecat cu alte uleiuri pentru a dobândi o consistență mai moale.

Recomandări pentru achiziționarea untului de shea

Există diferențe semnificative în ceea ce privește calitatea untului de shea în funcție de producător, așadar ține cont de următoarele aspecte. Institutul American pentru Untul de Shea atrage atenția asupra faptului că acidul cinamic, un ingredient principal al său, se regăsește în cantitate redusă la produsele din categoriile inferioare. A fost întocmită și o scală de clasificare ce vizează calitatea sa, iar conținutul ridicat al acestui acid reprezintă un parametru important. De asemenea, poți alege între unt de shea rafinat și nerafinat.

Cel rafinat nu are mirosul specific, de nuci sau de pământ (după 10-20 de minute de la aplicarea pe corp nu mai are niciun miros), și poate fi decolorat pentru a dobândi un aspect complet alb, însă prin acest proces dispar și unele dintre proprietățile sale benefice. În acest sens, urmărește produsele raw și cele organice, nerafinate.

Dacă achiziționezi unt de shea nerafinat, de obicei nu este filtrat și poate conține microparticule ale nucii de shea; va fi de ajutor să îl strecori printr-un tifon după ce îl aduci în stadiu lichid, ulterior turnându-l în mici recipiente pentru a le folosi în rețete de produse naturale. Cel rafinat poate avea un miros de plastic sau de substanțe chimice, iar culoarea va fi una albă (uneori se aplică colorant pentru a conferi un aspect similar celui natural). Pentru a identifica un produs de calitate, fie rafinat sau nerafinat, ține cont de faptul că trebuie să arate, să se întindă și să miroasă în mod similar cu untul.

În ceea ce privește utilizarea sa efectivă pe piele, nu este însoțită de efecte adverse; dacă este pentru prima dată când îl folosești este bine să încerci în prealabil să aplici o cantitate mică pe braț pentru a urmări eventuale reacții. Cu toate acestea este indicat să discuți înainte de utilizarea sa cu un medic sau cu un dermatolog dacă cunoști existența unei alergii la nuci. Depozitează produsul departe de căldură sau de lumina soarelui, durata de valabilitate este cuprinsă între 12-24 luni, dar îți vei da seama că nu mai poate fi folosit deoarece dobândește un miros rânced. Recipientul de păstrare trebuie să fie bine sigilat pentru a împiedica pătrunderea aerului. Din fericire, multiplele sale întrebuințări îți garantează că îl poți folosi pe întreaga durată a anului pentru toate problemele pielii.

Share this post

Leave your thought here

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *