Uleiul esențial de lavandă este unul dintre cele mai cunoscute și mai versatile uleiuri esențiale, iar beneficiile uleiului de lavandă sunt pe cât de importante pe atât de multe. Există mai multe tipuri de lavandă, însă uleiul esențial se obține mai ales din specia Lavandula angustifolia, o plantă ce face parte din familia mentei.
Uleiul esențial de lavandă reprezintă unul dintre uleiurile de bază din aromaterapie și este folosit în numeroase scopuri în medicina naturistă încă din cele mai vechi timpuri. Despre el se spune că este benefic în stările de anxietate, că poate să inducă relaxarea, să calmeze inflamațiile pielii și chiar să stimuleze creșterea părului. Responsabile pentru asemenea efecte ar fi proprietățile sale antiinflamatorii, antifungice, antibacteriene, antiseptice și analgezice.
Oare uleiul esențial de lavandă chiar are atât de multe beneficii? Ca să înțelegi despre ce este vorba, raportează-te la cercetări și la rezultatele acestora. Înainte să te apuci să utilizezi uleiuri esențiale, stai de vorbă cu un medic și asigură-te că vei dispune de produse de calitate. De asemenea, vei testa mai întâi pe piele uleiul esențial folosit pentru a te asigura că nu vor surveni reacții alergice.
Care sunt beneficiile uleiului de lavandă pentru piele
Iată ce a confirmat știința în legătură cu beneficiile uleiului de lavandă pentru piele:
Contribuie la reducerea acneei
În cazul în care te-ai confruntat cu acneea, știi cât de mult disconfort poate aduce această afecțiune. Se ajunge la ea în cazul în care glandele sebacee încep să producă prea mult sebum, ce se va amesteca și cu celulele moarte ale pielii, blocându-se porii. Odată ce se întâmplă așa, bacteriile pot pătrunde la nivelul acestora și pot genera leziuni caracteristice. De obicei, acest fenomen are loc din cauza dezechilibrelor hormonale, ce pot fi determinate de situații precum: când treci printr-o perioadă stresantă, în zilele marcate de menstruație, în perioada adolescenței etc. Uleiul esențial de lavandă este util în caz de acnee întrucât favorizează distrugerea bacteriilor, reducerea inflamației și pentru că susține procesele de vindecare a pielii.
Pentru a se dovedi beneficiile uleiului de lavandă pentru acnee s-au efectuat diverse studii. Spre exemplu, unul dintre acestea a fost realizat în 2020, cu implicarea a 100 de participanți. Aceștia au utilizat un gel pe bază de uleiuri esențiale (un amestec de ulei esențial de lavandă, de jojoba, de ulei esențial de arbore de ceai și de alte uleiuri). Oamenii de știință au constatat că o bună parte dintre participanții care au cunoscut o ameliorare a acneei au avut parte de efectele pozitive ale gelului cu uleiuri esențiale. În condițiile în care acesta conținea mai multe tipuri de uleiuri, nu se poate afirma cu precizie dacă uleiul esențial de lavandă a fost cel ce a condus la îmbunătățirea situației.
Întrucât s-a afirmat că uleiul esențial de lavandă, prin proprietățile sale antiinflamatorii și analgezice, ajută și în cazul inflamațiilor din acnee, favorizând procesele de vindecare, s-a recurs la o serie de studii efectuate cu implicarea animalelor. De pildă, un studiu din anul 2016, în care au fost implicați șoareci la care erau vizibile leziuni ale pielii, a subliniat faptul că utilizarea topică a uleiului esențial de lavandă ajută la intensificarea sintezei colagenului, ceea ce va favoriza accelerarea procesului de vindecare.
Ajută la ameliorarea unui abces de la nivelul pielii
Abcesul reprezintă o inflamație generată de obicei de o infecție. Un abces se poate forma atât în interiorul organismului, cât și la exterior. Faptul că în abces se află o acumulare de puroi arată faptul că sistemul imunitar încearcă să scape de microorganismele dăunătoare, cum ar fi de Stafilococul auriu de exemplu. Un studiu realizat in vitro pe parcursul anului trecut, folosindu-se colonii de bacterii Stafilococul auriu, a arătat că uleiul esențial de lavandă ar putea avea efecte pozitive în distrugerea bacteriilor. Până acum nu s-au realizat studii pentru a se dovedi dacă același efect este valabil și în cazul oamenilor.
Ajută la calmarea eczemelor
Eczema sau dermatita atopică reprezintă reacții inflamatorii ale pielii ce pot conduce la uscăciune, iritații, mâncărimi și crăpături odată ce devin severe. Asemenea reacții sunt favorizate și de factori precum: factorul genetic, transpirația, expunerea la factori alergeni precum părul de animale sau dacă există anumite reacții la nivelul sistemului imunitar (când acesta devine hiperactiv răspunzând la expunerea la diferiți iritanți). Uleiul esențial de lavandă este capabil să amelioreze anumite simptome ce însoțesc eczemele. Spre exemplu, un studiu din anul 2015 (realizat cu implicarea șoarecilor) a evidențiat că aplicațiile topice pe bază de ulei de lavandă și de ulei de cimbru pot ajuta în ameliorarea simptomelor neplăcute. Cu toate acestea, asemenea rezultate nu au fost confirmate, până acum, în cazul oamenilor.
Previne îmbătrânirea pielii
Din cauza radicalilor liberi (molecule instabile) se ajunge și la procesele de îmbătânire a pielii, recunoscute mai ales prin apariția liniilor fine, a ridurilor. Dar dacă se vor folosi antioxidanți, aceștia vor ajuta la neutralizarea radicalilor liberi, ceea ce va încetini procesele de îmbătrânire. Uleiul esențial de lavandă este și el o sursă de antioxidanți, așa că poate proteja pielea în fața acțiunii nocive a radicalilor liberi.
Alte beneficii ale uleiului de lavandă
În afară de faptul că ajută la diminuarea inflamațiilor pielii și combate radicalii liberi, uleiul esențial de lavandă poate fi utilizat și pentru dureri, anxietate sau insomnie.
Ușurează durerile
Un studiu recent, realizat în anul 2021, a arătat că aromaterapia cu ulei de lavandă ajută la diminuarea durerilor, la reglarea ritmului cardiac și al nivelului tensiunii arteriale. Pentru a se evidenția aceste efecte pozitive s-a apelat la 108 copii ce se confruntau cu arsuri. 36 dintre ei au avut parte de aromaterapie cu ulei esențial de lavandă și ulterior au avut dureri mai puțin intense și semne vitale mai stabile. Alt studiu, din anul 2013, a implicat 48 de copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 12 ani, cărora le-au fost scoase amigdalele. Participanții au fost împărțiți în două grupuri: cei care au primit medicamente pentru ameliorarea durerilor și cei care au beneficiat, alături de medicamente, de ulei esențial de lavandă. S-a ajuns la concluzia că aceia care au avut la dispoziție și ulei de lavandă au folosit medicamente precum paracetamolul mai puțin frecvent, în următoarele 3 zile, decât aceia care au utilizat încă de la început, după intervenție, numai medicamente.
Un alt studiu, tot restrâns (cu 75 participanți), a analizat efectele uleiului de lavandă în ceea ce privește capacitatea de a calma durerile la pacienți cardiaci supuși unor injecții cu enoxaparin. Participanții au fost împărțiți în 3 grupuri, o parte dintre aceștia primind cremă EMLA, ulei esențial de lavandă, iar alții nu au primit niciun fel de tratament. Concluzia a fost că atât crema EMLA, cât și uleiul de lavandă, ajută la calmarea durerilor provocate de injecții. În ciuda rezultatelor pozitive, studiile de până acum sunt încă restrânse, fiind necesare cercetări mai ample pentru a se demonstra dacă uleiul esențial de lavandă ajută într-adevăr la reducerea durerilor.
Diminuează stările de anxietate
Unul dintre cele mai cunoscute efecte ale uleiului esențial de lavandă este că poate calma stările de nervozitate, de aceea se regăsește și în compoziția unor medicamente menite să reducă tensiunile, anxietatea. Într-o sinteză de studii din anul 2017, oamenii de știință au ajuns la concluzia că un medicament sub formă de capsule gelatinoase ce conțineau ulei de lavandă poate diminua, dacă este administrat timp de 2 săptămâni, stările de anxietate în cazul persoanelor care suferă de tulburări anxioase. În același timp, medicamentul a avut efecte pozitive și în cazul altor simptome ce însoțesc asemenea tulburări, precum depresia și tulburările de somn. Un studiu din anul 2010 a arătat că inhalarea aromei uleiului de lavandă este de ajutor și în cazul persoanelor ce urmau să treacă prin tratamente dentare. Studiul menționat a implicat 340 de pacienți, jumătate dintre ei fiind rugați să inhaleze aroma de lavandă. S-a putut sesiza că aceasta a avut un efect calmant.
Combate insomnia
Lavanda este faimoasă pentru faptul că asigură un somn bun, iar diferite studii au arătat că poate să promoveze somnul și să combată insomnia. Spre exemplu, într-un studiu din anul 2015 oamenii de știință au analizat îmbinarea dintre o bună igienă a somnului și utilizarea uleiului esențial de lavandă. O igienă a somnului presupune stabilirea unei rutine constante, evitarea consumului de băuturi cu cafeină în ultima parte a zilei și reducerea expunerii la ecrane în preajma orei de culcare. Studiul s-a bazat pe participarea a 79 de elevi de liceu care aveau probleme cu somnul. Aceștia au fost împărțiți în două grupe, unii dintre ei utilizând eșantioane cu ulei esențial de lavandă și ceilalți utilizând eșantioane simple. La finalul studiului s-a putut vedea cum elevii care au avut la îndemână uleiul de lavandă s-au bucurat de un somn mai bun și s-au trezit mai odihniți. Un alt studiu, realizat în anul 2018, a avut în vedere efectele uleiului esențial de lavandă în cazul unor persoane aflate într-o instituție de îngrijire. S-a constatat că aromaterapia cu acest ulei esențial a dus la creșterea duratei și calității somnului.
Moduri în care poți folosi uleiul esențial de lavandă
În afară de faptul că are o aromă foarte plăcută, uleiul esențial de lavandă are și numeroase utilizări, ca de exemplu:
- Ca dezinfectant
Printre beneficiile uleiului de lavandă includem și proprietățile antimicrobiene, de aceea poate fi utilizat și pe post de dezinfectant, atât pentru diverse bacterii, cât și pentru ciuperci. De altfel, s-a constatat că nu irită pielea și că are un parfum mult mai plăcut decât numeroase dezinfectante obișnuite.Spre exemplu, te-ai putea folosi de acest ulei esențial și pentru a dezinfecta îmbrăcămintea sau scutecele. Tot ce ai de făcut va fi să adaugi câteva picături în mașina de spălat. De asemenea, uleiul esențial de lavandă poate fi pus într-un recipient tip spray pentru a dezinfecta ușile sau alte suprafețe din casă.
- Pentru îngrijirea părului
Uleiul de lavandă poate fi binevenit și pentru păr, grație acțiunii sale blânde, a parfumului agreabil și a proprietăților sale antimicrobiene. În plus, s-a constatat că ar putea să stimuleze și creșterea părului, să combată mătreața și să calmeze mâncărimile de la nivelul scalpului. Printr-un studiu din anul 2016 (realizat cu implicarea șoarecilor) cercetătorii au sesizat că uleiul de lavandă, diluat, poate fi de ajutor pentru a obține un păr mai des. Cu toate acestea, nu s-a putut stabili dacă același efect este vizibil și în cazul oamenilor. Mătreața apare din diverse cauze, cum ar fi prezența bacteriilor și a fungilor ce se hrănesc și cu uleiurile de pe scalp. Un test in vitro din anul 2015 a dovedit că uleiul esențial de lavandă are proprietăți antifungice inclusiv în caz de Candida albicans, care este de cele mai multe ori responsabilă de infecții fungice.
- Poate fi utilizat ca repelent pentru insecte
Substanțele din comerț folosite în acest scop conțin adesea și ulei de lavandă, dat fiind faptul că acesta are acțiune dublă. Pe de o parte, va putea alunga insectele nedorite și, pe de altă parte, are capacitatea de a calma iritațiile și mâncărimile ce survin în cazul înțepăturilor acestora (pentru că are efecte antibacteriene și antiinflamatorii). O sinteză de studii din anul 2019 a luat în calcul gradul de eficiență al substanțelor repelente pe bază de plante, incluzând și uleiul esențial de lavandă. Într-unul dintre studii s-a demonstrat că o soluție care conținea 20% ulei de lavandă oferea un grad de protecție de peste 80% în fața anumitor specii de țânțari, acțiunea sa putând fi vizibilă în jur de 8 ore. Poți să-ți prepari propriul repelent pentru insecte dacă vei adăuga câteva picături de ulei esențial de lavandă într-un recipient spray cu apă. În plus, ai putea să aplici uleiul și peste o lumânare pe care o vei aprinde în aer liber.
Când nu ar trebui folosit uleiul esențial de lavandă
Uleiul esențial de lavandă oferă numeroase beneficii dar cu toate acestea, până în momentul de față, nu se poate vorbi de suficiente studii care să le demonstreze în cazul oamenilor. De pildă, nu există dovezi obiective, de o înaltă calitate științifică, care să fie menite să arate eficiența uleiului esențial de lavandă pentru:
- Depresie
- Infecții ale urechii
- Tulburări digestive
- Migrene
- Demență
- Păduchi
Printr-un studiu din anul 2017 s-au analizat beneficiile uleiului de lavandă și a celui de rozmarin asupra atenției, a stării de alertă și asupra ritmului cardiac. Nu s-a constatat însă nicio diferență între efectele generate de uleiurile esențiale menționate și cele vizibile în caz de remediu placebo. De fapt, uleiul esențial de lavandă nu este vestit pentru îmbunătățirea stării de alertă la nivel mental, ci pentru că stimulează un somn mai odihnitor.
Posibile efecte nedorite, interacțiuni și alte aspecte de luat în calcul în legătură cu uleiul esențial de lavandă
În general, majoritatea persoanelor pot folosi în siguranță uleiul esențial de lavandă timp de câteva minute. Dar dacă va fi aplicat direct pe piele sau dacă va fi inhalat, există posibilitatea să producă iritații întrucât conține și un compus cu potențial toxic. Atenție! Uleiurile esențiale nu ar trebui niciodată înghițite. Ele sunt destinate aromaterapiei și aplicațiilor topice (este necesar să fie diluate pentru aplicațiile topice). Uleiurile esențiale trebuie să fie diluate întotdeauna înainte de a fi aplicate pe piele. Se vor folosi uleiuri purtătoare precum cel de jojoba sau de migdale dulci.
Ai mare grijă dacă vei folosi uleiul esențial de lavandă și dacă urmezi un tratament cu sedative. De exemplu, lavanda ar putea interacționa cu hidratul de coral, ajungându-se la intensificarea acțiunii acestui medicament. De aceea, dacă ai de urmat un tratament, trebuie să discuți neapărat cu un specialist înainte să utilizezi orice suplimente alimentare (inclusiv uleiul de lavandă). Este indicat să procedezi așa mai ales dacă iei sedative sau medicamente ce au rolul de a reduce nivelul tensiunii arteriale.
Potrivit unui studiu de caz din anul 2007, nu se recomandă ca uleiul esențial de lavandă să fie folosit pentru băieții adolescenți, dar fiind faptul că s-a constatat că utilizarea acestuia în mod repetat ar putea duce la mărirea în volum a sânilor. În cazul în care este vorba despre sarcină sau despre alăptare, este indicat să nu apelezi la uleiul de lavandă întrucât deocamdată nu se cunosc suficiente detalii care țin de utilizarea sa în deplină siguranță în asemenea situații. Aceeași recomandare este valabilă și în cazul bebelușilor și al copiilor mici.