Blog

cloves 2485102 1280

Uleiul esențial de cuișoare este vestit de mii de ani pentru proprietățile sale deosebite. Numeroase cercetări au confirmat, în ultimele decenii, că acest ulei esențial este binevenit atât pentru sănătatea fizică, cât și pentru cea psihică. Fiind însă foarte concentrat, este neapărat necesar, înainte să te apuci să te tratezi cu el, să apelezi și la sfatul unui specialist.  

Are efect antibacterian 

Un grup de cercetători de la Universitatea din Buenos Aires (Argentina) a reușit să efectueze teste și să-și dea seama că uleiul esențial de cuișoare poate să contracareze bacterii precum E.coli, Stafilococul auriu sau Pseudomonas aeruginosa (ce poate să conducă la îmbolnăvirea de forme foarte grave ale pneumoniei). Acest rezultat este o dovadă a faptului că poate să învingă și bacterii ce sunt adesea rezistente la antibiotice.  

Este foarte bogat în antioxidanți 

De-a lungul timpului, s-a constatat că uleiul esențial de cuișoare conține de 30 de ori mai mulți antioxidanți decât afinele (unul dintre cele mai bogate alimente în aceste substanțe). Antioxidanții sunt foarte importanți pentru că protejează împotriva radicalilor liberi, a procesului de îmbătrânire și chiar de cancer.  De asemenea, grație prezenței eugenolului, uleiul esențial de cuișoare poate să apere organismul de bacterii și de virusuri.  

Întărește imunitatea 

Pentru că are efect antibacterial și antiviral, uleiul esențial de cuișoare este capabil să te ajute să nu contactezi răceli sau gripe. De aceea, este foarte util în special în perioadele din an când riscul de a te îmbolnăvi este mai ridicat.  

Poate să combată Candida și diverși alți paraziți 

Mai multe studii au demonstrat că administrarea de ulei esențial de cuișoare, în caz de infecții cu Candida, poate fi la fel de eficientă ca administrarea de nistatin, fără a provoca reacții adverse. Spre exemplu, în caz de prezență a Candidei sau de alți paraziți, cel mai bine este să se ia ulei esențial de cuișoare intern, dar numai după ce se consultă un specialist. Pentru cele mai bune rezultate, se recomandă să elimini total din alimentație zaharurile și carbohidrații.  

ulei esential de cuisoare
ulei esential de cuisoare

Este util pentru sănătatea inimii 

Un studiu a arătat că uleiul esențial de cuișoare (grație prezenței eugenolului) poate să împiedice formarea cheagurilor de sânge. În aceste condiții, poate fi folosit și în caz de maladii cardiace, reducând din riscul apariției unui infarct. Nu este indicat să apelezi la el fără să consulți un specialist și mai ales nu îl combina cu alte medicamente speciale pentru fluidizarea sângelui! 

Te ajută să lupți mai ușor cu stresul 

Datorită efectului de încălzire și a aromei sale, uleiul esențial de cuișoare poate să stimuleze simțurile, să te revigoreze și astfel vei putea face mai ușor față stresului.Fie poți să-l iei intern, fie poți să-ți faci un masaj cu el, dar nu înainte de a-l combina cu un ulei purtător. Vei vedea că după administrarea sa te vei simți mai puțin tensionată! 

Poate să ofere protecție sporită ficatului 

Doza ridicată de eugenol este binevenită pentru a proteja ficatul de îmbolnăviri, în condițiile în care poate să reducă eventualele inflamații și să împiedice degradarea de la nivelul celulelor hepatice.  

Are grijă de sănătatea pielii 

În special dacă este vorba despre acnee, acest ulei esențial are capacitatea de a lupta contra multiplicării Stafilocului auriu, responsabil adesea de această afecțiune.Ca să-ți ameliorezi acneea, poți să amesteci 3 picături de ulei esențial de cuișoare cu 2 lingurițe de miere naturală.Te vei masa cu acest amestec pe față și după aceea te vei clăti.  

Este de ajutor în ameliorarea diabetului zaharat 

Datorită concentrației ridicate de fenol, poți să utilizezi acest fel de ulei și dacă suferi de diabet. Astfel, mai multe studii au arătat că uleiul esențial de cuișoare poate să regleze producerea de insulină și să normalizeze nivelul de glucoză din sânge.

Este binevenit în ameliorarea unor probleme digestive 

Cercetări realizate în ultimii ani au sesizat că uleiul esențial de cuișoare poate să protejeze mucoasa gastrică și să prevină apariția gastritei sau a ulcerului. În același timp, el este util și pentru ameliorarea altor probleme, precum balonările, flatulența, greața (inclusiv pe cea provocată de răul de mișcare).  

Poate să elimine durerile de cap 

Pentru că are în componență și flavonoide (cu efect antiinflamator), uleiul esențial de cuișoare poate să elimine din tensiunea acumulată la nivelul vaselor de sânge, responsabilă adesea pentru declanșarea durerii de cap. Dacă te confrunți cu o asemenea durere, încearcă să amesteci câteva picături de ulei de cuișoare cu un ulei purtător și cu puțină sare și aplică acest amestec pe frunte.  

Contribuie la sănătatea dinților 

Efectele sale pozitive, din acest punct de vedere, sunt cunoscute de peste 2000 de ani. Mai multe cercetări au ajuns la concluzia că uleiul esențial de cuișoare poate să prevină decalcifierea de la nivelul dinților, eroziunea smalțului, remineralizând totodată dinții.  Principala calitate a uleiului esențial de cuișoare ține de prezența compusului numit eugenol, capabil să aducă beneficii similare produselor de îngrijire speciale pentru remineralizarea dinților, dar într-un mod 100% natural. 

Surse: www.draxe.com, www.organicfacts.net

Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COSUL TAU
  • No products in the cart.
0