Blog

ulei esential de muscata trandafir

Cu o aromă foarte similară celei de trandafiri, un ulei esențial de mușcată trandafir sau Rose Geranium este cunoscut drept uleiul esențial al persoanelor sărace, în condițiile în care este mai puțin scump decât acela de trandafiri. Denumirea sa botanică este de Pelargonium roseum, aparține familiei Geraniaceae și este originar din Provincia Capului, din Africa de Sud.

Folosit adesea ca substitut pentru uleiul esențial de trandafiri, uleiul de Mușcată – trandafir este extras din florile roz, catifelate, cu miros de fuchsia, ale plantei cu același nume. Cu o aromă caldă, florală, proaspătă, ierboasă, purificatoare și senzuală, uleiul de Mușcată-trandafir este vestit pentru regenerarea energiilor feminine și pentru a trata diferite probleme ale pielii în cadrul medicinei străvechi Ayurveda.

Ulei esențial de mușcată trandafir – ISTORIE

Se spune că planta de Mușcată-trandafir este originar nu numai din Africa de Sud, ci și în Egipt, Maroc, în Insulele Reunion și în Insula Madagascar. Ulterior a fost adus în țări europene precum Franța, Italia și Spania, la începutul secolului al XVII-lea.

Planta și uleiul esențial de mușcată trandafir au fost utilizate încă din perioadele străvechi pentru vindecarea leziunilor precum tăieturi, zgârieturi, arsuri, ulcere ale pielii și infecții. Aceste efecte se datorează proprietăților antiseptice, antibacteriene, analgezice și antiinflamatorii. Aroma dulce cu nuanțe florale și de citrice din acest ulei a fost valorificată în industria parfumurilor încă din cele mai vechi timpuri.

Ulei esențial de mușcată trandafir: BENEFICII

Un studiu din anul 2009 despre „Compușii Volatili ai Pelargonium roseum” a demonstrat că uleiul esențial Mușcată-trandafir conține 2/3 compuși și printre cei mai importanți dintre ei se află citronellol (27,3%), citronellyl formate (17,2%), β-caryophllene (10,3%), limonene, a-pinene, terpene, myrcene, menthone, geraniol, cetone, ϒ-muurolene, geranyl butyrate, linalool, aldehide și acetat geranyl.

Cele mai importante proprietăți vindecătoare ale unui ulei esențial de mușcată trandafir sunt cele antiseptice, vulnerare, antidepresive, cicatrizante, vermifuge, astringente, diuretice, deodorante, stiptice, citofilactice, hemostatice și tonice.

Beneficii ayurvedice

Ayurveda este o modalitate tradițională de vindecare, care înseamnă știința vieții. Este mai mult decât un sistem de a gestiona și de a diagnostica bolile, este o știință care ghidează oamenii în a duce o viață echilibrată pentru a le putea preveni. Abordarea Ayurvedică se bazează pe natură pentru tratamente și nu se axează pe nimic altceva în afara uleiurilor esențiale, plantelor, yoga, meditației, traiului echilibrat și unitatea spirituală, ca posibilități de a se ajunge la o stare de bine optimă. Ayurveda clasifică indivizii în funcție de constituția lor unică care se compune din trei elemente de bază, trei energii, doșele: vata, pitta și kapha. Dezechilibre ale oricăreia dintre ele deschid calea spre apariția bolilor și întrerup echilibrul dintre organismul uman și natură.

Vata este cea mai ușoară din cele 3 doșe, iar dezechilibrele ei determină insomnie, constipație, sindrom premenstrual, stres, nervozitate și oboseală. Pitta este elementul cel mai cald și când nu se află în echilibru determină tulburări digestive, furie, dezechilibre emoționale, hipertensiune arterială și lipsă de interes. Kapha este cea mai grea dintre doșe, iar dezechilibrul ei conduce la încetinire, blocaj, depresie, circulație sanguină deficitară, colesterol ridicat, metabolism deficitar, stări depresive și retenție de fluide. Textele Ayurvedice consideră ulei esențial de mușcată trandafir ca fiind o forță vindecătoare ideală pentru a calma și echilibra toate cele trei doșe.

Diminuează stresul, depresia și tratează dezechilibrele sistemului nervos autonom

O cercetare efectuată în Germania a demonstrat că prezența componentului geraniol dintr-un ulei esențial de mușcată trandafir este foarte eficient în a trata dezechilibrele sistemului nervos autonom, cunoscute sub denumirea de distonie neurovegetativă. Sistemul nervos autonom echilibrat este esențial pentru funcționarea normală a trupului, minții, emoțiilor, influențează producerea de hormoni și răspunsurile acestora în sistem. Dezechilibrul acestuia provoacă nervozitate, anxietate, depresie, valuri de căldură, dureri de cap și ritm cardiac anormal.

Un ulei esențial de mușcată trandafir are un efect de armonizare perfectă asupra sistemului nervos central, făcându-l perfect pentru a îmbunătăți dispoziția și pentru a gestiona stresul. Folosind 2 picături din acest ulei în potpourri sau în difuzor, în baie sau ca blend în cadrul unui masaj cu uleiuri purtătoare, precum cel de cocos, vei aduce energie pozitivă în corpul tău și în atmosferă. Acest demers este extraordinar pentru diminuarea stresului, pentru depresie și pentru anxietate. Moleculele aromatice prezente într-un ulei esențial de mușcată trandafir ajung în sistemul limbic prin pasajele nazale și generează forță stimulatoare la nivelul glandelor suprarenale. 

Renumitul autor K.G.Stiles spune că un ulei esențial de mușcată trandafir se definește ca fiind „Categoric un prim-ajutor și ar trebui să fie la îndemâna tuturor celor au nevoie de un tonic ce ajută la eliberarea de afecțiuni generate de stresul emoțional precum anxietate, depresie, letargie, fluctuații ale energiei și predispoziția spre plâns.

Ajutorul sportivilor

Un ulei esențial de mușcată trandafir este folosit în numeroase suplimente populare printre cei care practică body building-ul, care vor să-și crească performanțele atletice sau să scape de kilogramele în plus pentru a fi în formă. Aceste efecte se datorează mai ales proprietăților stimulative ale uleiului, grație compusului numit dimethylamylamine.

Steven Point, de la Universitatea din Wisconsin, sugerează să se efectueze un blend de ulei de masaj care conține picături de ulei de Mușcată-trandafir și picături de ulei esențial de lavandă cu o bază de ulei de migdale și de vitamina E, în scopul de a se ușura tensiunea musculară și pentru relaxarea minții și corpului. Acestea sunt unele dintre principalele cerințe ale unui sportiv, care dorește să poată face eforturi fără dificultăți.

Dr.Kurt Schnaubelt spune despre uleiul Mușcată-trandafir: „Efectul tonifiant al terpenilor din alcool combinat cu influența calmantă a esterilor sunt responsabile de faptul că geranium este perceput diferit de fiecare individ. De exemplu, cineva îl poate percepe ca laxativ, altcineva îl poate considera un calmant, altă persoană îl vede ca pe un stimulent… de aceea această versatilitate a geraniumului îl face excelent pentru masaj și printre uleiurile pentru corp”.

Este prietenul femeilor

Proprietățile regenerative și hemostatice ale unui ulei esențial de mușcată trandafir îmbunătățesc circulația sângelui, având efecte pozitive asupra funcționării ficatului și splinei, stopează hemoragiile și sunt utile în tratamentul întârzierilor menstruale, sindromului premenstrual, bufeurilor și fluctuațiilor de dispoziție ale femeilor aflate la menopauză.

Combină 2-3 picături de ulei esențial de mușcată trandafir cu ulei de susan pentru a-ți masa  abdomenul sau adaugă-l într-o baie călduță în vederea echilibrării sistemului limfatic, promovează detoxifierea, în timp ce reglează secrețiile vaginale sau menstrele abundente. Acest ulei este cunoscut și pentru că ușurează durerile nașterii.

Beneficii pentru piele

Vestea grozavă este că un ulei esențial de mușcată trandafir este benefic pentru toate tipurile de piele, incluzând-o pe cea uscată, grasă, sensibilă și normală. 2 picături de ulei de Mușcată-trandafir amestecate cu 2 picături de ulei esențial de lavandă și cu ulei purtător, precum acela de jojoba, aplicate pe zonele afectate, reduc uscăciunea, senzația de piele care strânge, mâncărimile și exfolierile determinate de arsurile solare.

Adaugă câteva picături de ulei esențial de mușcată trandafir în crema ta obișnuită sau în loțiuni pentru ca acesta să contribuie la controlul excesului de sebum responsabil pentru acnee și pielea grasă, cu aspect tern. Echilibrează pielea în mod natural, ameliorează congestia, aspectul lipsit de fermitate, lăsând pielea suplă și sănătoasă.

Aplicația topică a unui ulei esențial de mușcată trandafir este cunoscută și pentru că tratatează celulita controlând metabolismul grăsimilor, dar și varicele, sânii sensibili, eczemele, psoriazisul, capilarele sparte, simptomele îmbătrânirii premature și dermatita. Proprietățile antifungice, antibacteriene și antiseptice ale acestei ulei îl fac de efect în caz de acnee, impetigo, arsuri, tăieturi, răni și alte probleme ale pielii.

Alte beneficii pentru sănătate

Un ulei esențial de mușcată trandafir este de asemenea folosit pe post de diuretic pentru a elimina toxinele prin urina în caz de retenție de fluide. Este de folos și în tratarea durerilor care țin de nervi, zona zoster, pentru inflamație, tuse uscată, sângerări nazale, păduchi și reprezintă un repelent eficient contra insectelor.

Avertisment: Nu folosi uleiuri esențiale direct pe piele întrucât cele pure sunt foarte concentrate și pot fi dăunătoare. Nu lua niciodată uleiuri esențiale intern fără a te consulta cu un specialist în Ayurveda. Ține-le departe de copii și evită să le utilizezi dacă ești însărcinată.

Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

COSUL TAU
  • No products in the cart.
0