Blog

ulei esential de pin

Aroma dulce, proaspătă, a pinului evocă relaxare, căldură și timp petrecut cu familia. Este o aromă puternică care reconstituie momentul în care se merge printr-o pădure toamna. Uleiul esențial derivă din pini și are numeroase proprietăți. Mai mult, uleiul folosit în aromaterapie sau pentru aplicații topice oferă o gamă variată de beneficii pentru sănătate.

Uleiul de pin este cunoscut pentru faptul că îmbunătățește dispoziția și sporește claritatea minții. Este folosit și în cadrul produselor de îngrijire grație proprietăților sale antiinflamatorii. Unul dintre cele mai faimoase beneficii ale uleiului de pin este capacitatea sa de a curăța suprafețele. Pătrunde mai profund în tainele acestui ulei esențial parfumat și află cum îți poate împrospăta lumea.

Ce este uleiul esențial de pin?

Uleiul esențial provine din acele pinului, cunoscut sub numele de Pinus sylvestris. Pinul este unul dintre cei mai cunoscuți arbori. Este prezent an de an în milioane de case ca pom de Crăciun. Aroma sa este revigorantă și proaspătă și face trimitere la familie și la o atmosferă caldă.

Această specie este cunoscută mai ales sub denumirea de Pin Scoțian. Acesta este originar în Eurasia și este cultivat pe scară largă în Austria și Rusia. Acele sunt îndepărtate de pe ramuri și supuse distilării la aburi pentru a se putea produce uleiul esențial. Uleiul de pin conține monoterpene, ce conferă efecte purificatoare, de curățare.

Egiptenii din Antichitate foloseau acele de pin, semințele și uleiul în bucătărie. Uleiul de pin este utilizat pe scară largă în construcții și în industria mobilei. Pinul este și un ingredient de bază în numeroase produse destinate curățeniei casei.  Este des întâlnit și în arome, săpunuri  sau în alte cosmetice.

Aroma

Aroma de ulei esențial de pin este considerată o aromă de intensitate medie sau ridicată. Este puternică, proaspătă, cu note de plante veșnic verzi. Uleiul esențial de pin se îmbină bine cu uleiurile de citrice precum acela de portocală dulce, de neroli și de grapefruit. Se potrivește bine și alături de uleiuri precum acela de arbore de ceai, de eucalipt sau de cedru. Uleiul esențial de pin adaugă o notă mai dură când este îmbinat cu uleiuri florale precum este, de exemplu, cel de lavandă.

Beneficii pentru sănătate ale Uleiului esențial de pin

Dezinfectarea locuinței

Unul dintre principalele beneficii ale uleiului esențial de pin este că poate să curețe și să purifice suprafețele. Acest ulei este și un dezinfectant, având proprietăți antiseptice. Studiile arată că uleiul esențial de pin este de efect în a elimina bacteriile Gram negative, precum Salmonella, dar este util și în caz de herpes sau de gripă. În plus, poate să contracareze E.coli sau Candida, ce determină leziuni la nivelul cavității bucale. Alte cercetări au arătat că uleiul de pin distruge agenții patogeni care provoacă febra tifoidă, holera sau tusea măgărească.

Nu este o surpriză faptul că uleiul esențial de pin se regăsește în numeroase soluții pentru curățarea casei. El poate fi utilizat pentru suprafețe variate, precum chiuvetele, blaturile și podelele.

Cum se folosește: Soluție pentru curățarea casei homemade

Pregătește-ți propria soluție de curățare cu ulei esențial de pin cu doar câteva ingrediente. Combină câte 20 de picături de ulei esențial de pin, de arbore de ceai, de lămâie și pune-le într-un recipient spray. Umple-l cu apă distilată. Împrăștie-l pe suprafețe dure, neporoase, pentru curățare.

Prepară-ți o soluție pentru curățarea podelelor adăugând 20 de picături de ulei de pin într-o găleată cu mop. Umple cu apă și dă cu mopul așa cum faci de obicei. Poți să folosești uleiul de pin și pentru a curăța tigăi și vase ce au pe ele  urme de mâncare întărită. Adaugă 10 picături de ulei esențial de pin la o jumătate de cană de praf de copt. Amestecă-le pentru a obține o pastă pe care o vei folosi pentru a șterge cratițele cu un burete.

Ameliorează afecțiunile respiratorii

Uleiul de pin are proprietăți antibacteriene și antifungice care purifică aerul și îmbunătățesc respirația. Aroma sa proaspătă acționează ca un decongestionant care să elimine mucusul ce provoacă tusea și congestia de pe piept în perioadele marcate de răceli sau gripe.

Un studiu din publicația lituaniană „Medicina” a examinat capacitatea uleiul de pin de a crește calitatea aerului. Cercetătorii au încercat să vadă care este potențialul acestuia în tratarea sindromului caracterizat prin tuse severe, dificultăți în respirație și infecții de pe tractul respirator, cauzat adesea de calitatea slabă a aerului din spațiile interioare și a prezenței microorganismelor. Ei au descoperit că uleiul de pin avea efect în eliminarea fungilor și bacteriilor din aer.

Cum se folosește: În aromaterapie sau ca inhalații de aburi

Utilizează uleiul în aromaterapie ca să-ți purifici aerul casei. Adaugă 3-4 picături de ulei de pin în difuzorul tău și lasă-l să meargă 30-60 de minute de câte 2 ori pe zi. Dacă locuiești într-un oraș mare, poți să difuzezi uleiul mai des ca să combați poluarea din locuința ta.

Uleiul esențial de pin poate fi utilizat și ca remediu pentru răceli și gripe. Apelează la inhalarea de aburi pentru a-ți elimina congestia de pe piept. Vei aduce aproape de punctul de fierbere apa dintr-un vas. Vei pune în ea 5 picături de ulei esențial de pin și îți vei acoperi capul cu un prosop. Apleacă-te la aproximativ 15 cm de apa fierbinte și inspiră adânc timp de 5 minute pe măsură ce aroma va pătrunde pe căile tale respiratorii.

Tratează problemele pielii

Uleiul de pin poate să contribuie la ameliorarea unor probleme ale pielii precum psoriazisul sau infecțiile fungice, precum „piciorul atletului”. Antioxidanții din uleiul de pin favorizează sănătatea celulelor pielii și promovează regenerarea. Acest ulei esențial contribuie și la creșterea nivelului de umiditate din piele. Cercetările arată că extractul de pin stimulează formarea unei bariere a pielii și crește hidratarea. El poate favoriza și creșterea producției de colagen și stimulează producția de acid hialuronic (două ingrediente comune în produsele anti-aging).

Una dintre principalele cauze ale îmbătrânirii premature este prezența radicalilor liberi. Aceste chimicale cauzează distrugeri în corp și provoacă stresul oxidativ care deteriorează celulele. În ceea ce privește celulele pielii, radicalii liberi duc la riduri, la pigmentare, la linii fine. Uleiul de pin ajută la prevenirea acestor semne de îmbătrânire grație proprietăților sale antioxidante. Antioxidanții contribuie la neutralizarea radicalilor liberi în exces, ajutând la îmbunătățirea aspectului pielii.

Cum se folosește: Hidratare cu ulei de pin

Combină 2 picături de ulei de pin cu 2 picături de ulei purtător și aplică-le topic pentru infecții fungice sau bacteriene de la nivelul pielii. Poți să folosești uleiul în combinație cu un ulei purtător precum uleiul de magneziu, înainte de culcare. Adaugă și câteva picături de ulei de lavandă pentru a-ți induce somnul și relaxarea în timp ce pielea ta se repară.

Îmbunătățește dispoziția

Aroma de ulei esențial de pin contribuie la calmarea nervilor și ridică moralul. Uleiul esențial de pin acționează ca un agent antiinflamator care diminuează producerea hormonului stresului, cortizol. Aroma proaspătă încălzește și induce sentimentul de confort și de relaxare. Mirosul pinului este legat și de cel de ulei esențial de ceai verde, poate îmbunătăți amintirile și va crește starea de alertă.

Cum să îl folosești: Aromaterapie sau Ulei de pus în cadă

Începe ziua bine difuzând câteva picături de ulei esențial de pin într-un difuzor ultrasonic sau într-un umidificator. Aroma sa revigorantă te va ajuta să te trezești și să te pui pe treabă. Relaxează-te după o zi lungă și stresantă cu ulei esențial de pin pe care îl pui în cadă. Umple-o cu apă caldă și adaugă în apă 4 picături de ulei de pin și 4 picături de ulei de cocos. Îmbăiază-te pentru 15-20 de minute. Asigură-te că te vei concentra pe respirația adâncă și că vei inhala aroma de pin.

Ușurează durerile

Proprietățile antiinflamatorii ale uleiului de pin sunt utile pentru că reduc inflamațiile care provoacă durerile din mușchi și din articulații. Inflamația din articulații poate să creeze dureri articulare severe și artrită. Uleiul de pin ajută în calmarea mușchilor articulare, contribuind la reducerea rigidității și îmbunătățind calitatea vieții. Uleiul de pin este și analgezic, facilitând inhibarea receptorilor durerii și scăzând din severitatea durerilor.

Cum se folosește: Ca ulei de masaj

Utilizează uleiul de pin pentru a scăpa de durerile articulare, musculare și de durerile de cap. Combină 5 picături de ulei de pin cu 60 g de ulei purtător și aplică pe locurile dureroase. Masează ușor, dar ferm, cu mișcări circulare, timp de 5 minute sau până când durerile încep să se amelioreze. Pentru durerile de cap, masează cu blândețe tâmplele cu câte 2 picături de ulei de pin și de ulei purtător.

Uleiul esențial de pin nu este toxic și nici nu conține substanțe iritante. Mai sunt și alte detalii de care să ții cont când folosești acest ulei.

Iritațiile pielii

Chiar dacă în general uleiul de pin nu irită, tot poate să determine anumite reacții alergice pe piele la unele persoane. Cele care au pielea sensibilă sau care au alergie la brad pot dezvolta erupții pe piele. Pentru a se evita așa ceva, se recomandă un test al uleiului pe o bucățică de piele și se va aștepta timp de 24 de ore. Dacă nu există nicio reacție, poți să aplici uleiul de pin și în cantități mai mari. Întotdeauna vei combina uleiul de pin cu ulei purtător precum acela de măsline, de cocos, de jojoba când îl vei aplica topic. Ține uleiul la distanță de mucoasele sensibile, precum sunt pleoapele, nasul și zona gurii.

Administrare pe cale orală

Administrația pentru controlul Hranei și al Medicamentelor din SUA consideră că uleiul esențial de pin scoțian este sigur a fi folosit pentru a aromatiza mâncărurile. Consumul pe cale orală a uleiurilor esențiale poate fi primejdios dacă nu este făcut corect și cu prudență. Consumarea a cantităților mari de ulei de pin poate să provoace probleme renale. De aceea, nu îl vei lua dacă ai probleme renale. Folosește-te de uleiul de pin doar în cantități mici.

Uleiul de pin pentru casă

Uleiul de pin îți aduce beneficii ție și casei tale. De exemplu, catifelează-ți și hidratează-ți pielea folosind ulei de pin. Acesta poate să îmbunătățească și calitatea aerului din casa ta, reducând poluarea. Uleiul de pin poate să reducă durerile, având puține efecte nedorite. Cu siguranță vei îndrăgi aroma de pin, care evocă spiritul Crăciunului și determină sentimente de mulțumire.

Share this post

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *