Blog

ulei esential de portocala

E ceva liniștitor în legătură cu momentul în care intri într-o încăpere care miroase bine. Parfumurile plăcute pot să schimbe starea de spirit instantaneu sau să diminueze stresul, în funcție de miros, de sentimente și de amintirile asociate cu acestea. Iar mirosul uleiurilor esențiale poate fi chiar mai puternic. În cazul de față:uleiul esențial de portocală. Uleiul, extras din coaja portocalelor, are o aromă dulce, citrică, ce miroase la fel ca portocala proaspăt decojită, și este legat de numeroase beneficii aduse sănătății, de la o dispoziție bună la un corp mai suplu. În continuare vei afla care sunt cele 7 beneficii ale uleiului esențial de portocală, precum și sfatul experților în legătură cu modul în care poți beneficia din plin de acest ulei vindecător.

Medic naturopat: „Am văzut cu ochii mei puterea transformatoare a acestui remediu!”

Uleiul esențial de portocală: BENEFICII

Simpla inhalare a parfumului revigorant al uleiului esențial de portocală aduce numeroase beneficii dovedite de studii. „În meseria mea, am văzut cu propriii ochi puterea transformatoare a acestui remediu aromat”, spune Lulu Shimek, ND, medic naturopat la Kale Diagnostics, o practică holistică a medicinei. Poate cel mai puternic avantaj al acestui ulei este abilitatea de a crește puterea creierului. Într-adevăr, într-un studiu publicat în Frontiers in Neuroscience, cercetătorii de la UC Irvine au descoperit că oamenii care au inhalat parfumul a șase uleiuri esențiale amestecate, printre care și uleiul esențial de portocală, și-au îmbunătățit performanța cognitivă cu 226%.

Dar și uleiul esențial de portocală are propriile beneficii. Mai jos sunt enumerate șase dintre ele, de care te poți bucura chiar de azi:

1. Uleiul esențial de portocală reduce anxietatea

„Uleiul esențial de portocală este un antidot natural și parfumat pentru anxietate, oferind o senzație de liniște chiar și în cele mai stresante zile”, susține Dr. Shimek. „Cu conținutul său bogat de limonen, acest ulei pare să fie promițător în ceea ce privește ameliorarea simptomelor anxietății și stresului. Dovada: un studiu publicat în Advanced Biomedical Research a descoperit că mirosirea uleiului esențial de portocală a redus considerabil nivelul de cortizol asociat cu anxietatea și stresul la copii. Acest studiu a avut în vedere pacienți care treceau printr-o procedură stomatologică simplă și s-a descoperit că cei din grupul care a avut acces la aromaterapie cu ulei esențial de portocală au înregistrat o scădere a nivelului de cortizol cu 84%, ba chiar s-a observat și o scădere a pulsului cu 82%.

2. Reduce pofta de carbohidrați

Nivelurile ridicate de cortizol, care cresc ca urmare a stresului, sporesc hormonii asociați foamei și duc la apariția poftei de zahăr. „Cortizolul este un tiran, iar dacă este ridicat, are impact asupra tuturor hormonilor din corp”, spune Sara Gotttfried, expertă în sănătatea femeii. „Grăbindu-te să îndeplinești sarcină după sarcină, nivelul cortizolului va ajunge din ce în ce mai sus, ducând la apariția poftei de dulce. Nu există dubii în această privință.”

Într-adevăr, un studiu desfășurat la Universitatea Yale a descoperit că persoanele cu un nivel crescut de cortizol aveau pofte mai puternice de dulce. Și, deloc surprinzător, au luat cu 89% mai mult în greutate într-o perioadă de șase luni, comparativ cu persoanele care aveau un nivel scăzut al cortizolului. Deci, studiul anterior menționat, potrivit căruia simpla acțiune de a mirosi uleiul esențial de portocală reduce nivelul cortizolului cu 84%, sugerează că, de asemenea, uleiul acesta reduce pofta de dulce și de carbohidrați.

07.12 soil portocala

3. Uleiul esențial de portocală calmează durerea

Un studiu din Indian Journal of Palliative Care sugerează că aroma uleiului esențial de portocală poate reduce durerea. În cadrul studiului, pacienții aflați în camera de gardă a spitalului ca să primească tratament pentru oase rupte și care aveau un tampon cu patru picături de ulei esențial lipit de guler au avut niveluri mult mai scăzute ale durerii comparativ cu pacienții care nu au primit uleiul.

4. Îmbunătățește starea de spirit

„Uleiul esențial de portocală are compuși care îmbunătățesc și stimulează corpul și s-a demonstrat că aceștia resetează în corp ceea ce poartă denumirea de axa HPa, care se referă la glandele hipotalamus și pituitară din creier, precum și glandele adrenale din abdomen”, explică Michelle Schoffro Cook, doctor și expert în sănătate naturală, creatoare a The Essential Oils Healing Deck. Într-adevăr, un studiu publicat în Journal of Agricultural and Food Chemistrya arătat că inhalarea parfumului uleiului esențial de portocală a redus semnificativ semnele depresiei în cazul subiecților. De asemenea, a reglat nivelurile hormonilor din creier care joacă un rol-cheie în cazul dispoziției și depresiei.

5. Uleiul esențial de portocală ajută la creșterea energiei

Oamenii de știință care raportează în Molecules susțin că 26 de compuși aromatici din uleiul esențial de portocală stimulează sistemul nervos simpatic, ceea ce are ca rezultat creșterea nivelului de energie, dar și arderea glucozei și a grăsimii în țesuturile musculare, dublând energia și rezistența pentru aproape două ore pentru fiecare adulmecare. În plus, poți beneficia de avantaje chiar dacă nu ai la îndemână o sticluță cu ulei esențial, prin simplul fapt că poți mânca o portocală sau poți consuma puțin suc de portocale.

6. Înlătură cu ușurință stresul

Când te confrunți cu stresul cronic, constant, poate fi dificil să lași la o parte grijile atunci când vine timpul să te relaxezi. Vestea bună: uleiul esențial de portocală te poate ajuta. Un studiu recent din Journal of Building Engineering  a analizat folosirea uleiului esențial de portocală în timpul pauzelor de lucru și modul în care acesta i-a ajutat pe oameni să se relaxeze. Cercetătorii au descoperit că atunci când participanții  au luat o pauză într-o încăpere unde era difuzat ulei esențial de portocală, variabilitatea ritmului cardiac (intervalul dintre bătăile inimii, care reprezintă o măsură a cât de bine corpul tău gestionează stresul) a crescut cu 48%, ajutându-i să lase de-o parte stresul și să profite de momentul acela ca să respire. Iar acest lucru completează reducerea nivelului cortizolului menționat mai devreme.

7. Uleiul esențial de portocală previne creșterea în greutate

Studiile pe animale sugerează că ingerarea uleiului esențial de portocală poate fi chiar o strategie inteligentă în cazul oamenilor care încearcă să slăbească. Potrivit unui studiu publicat în Bioscience, Biotechnology and Biochemistry, șobolanii supraponderali cărora li s-a oferit ulei esențial sub formă de capsule timp de 15 zile au luat cu 41% mai puțin în greutate, comparativ cu șobolanii care nu au primit astfel de capsule, plus că au trecut prin schimbări importante în structura ficatului și a țesutului gras. Cercetătorii explică faptul că uleiul esențial de portocalăare un impact asupra proteinelor, hormonilor și receptorilor hormonali care îmbunătățesc abilitatea de a slăbi.

Există două modalități principale pentru a folosi uleiul esențial: difuzarea lui pentru inhalarea aromei și aplicarea topică a acestuia.

Obține beneficiile cu ajutorul unui difuzor

„Inhalarea uleiurilor funcționează rapid prin intermediul sistemului olfactiv, ceea ce înseamnă că nervii din nas detectează compușii și imediat transmit creierului semnale”, susține Schoffro Cook. „Aceasta este cea mai rapidă metodă prin care se poate beneficia de efectele pozitive ale uleiurilor”. Și deși poți deschide recipientul și pur și simplu poți mirosi uleiul, experții sunt de părere că picurarea conținutului într-un difuzor îți permite să fii expus la parfum pentru mai mult timp.

Ce să faci: Doar adaugă câteva picături de ulei esențial de portocală într-un difuzor de arome și lasă-l să împrăștie parfumul în cameră. În mod normal se lasă difuzorul de arome să funcționeze cel puțin 15-20 de minute pentru a te bucura din plin de beneficii.

Obține beneficiile aplicând uleiul de piele

Când aplici uleiul esențial de portocală pe piele, compușii benefici trec prin ea. „Aplicarea uleiurilor pe piele poate avea un efect benefic pe oricare parte a corpului este aplicat, iar unii dintre compuși trec direct prin piele, având acces la sânge, și pot trece prin corp pentru a declanșa efecte vindecătoare”, explică Schoffro Cook.

Ce să faci: „Pentru a aplica topic un ulei esențial, trebuie să amesteci una, cel mult trei picături de ulei cu jumătate de linguriță de ulei purtător, cum ar fi uleiul de cocos sau uleiul mineral (care îți permite să acoperi o suprafață mare fără a aplica foarte mult ulei esențial, din moment ce unele uleiuri esențiale pot fi dure pentru piele) și să masezi pe piele așa cum procedezi cu parfumul.”

La ce să te uiți când cumperi uleiul esențial de portocală

image

„Îi încurajez pe oameni să cumpere uleiuri esențiale direct de la compania care le produce sau de la magazinul local de produse destinate sănătății, deoarece sunt multe produse contrafăcute pe piață”, spune Schoffro Cook. Ea adaugă că multe dintre produsele vândute la magazinele universale sau online sunt uleiuri parfumate, nu uleiuri esențiale, și este o mare diferență între ele. „În cel mai bun caz, acestea nu vor funcționa, deoarece nu conțin niciun ingredient terapeutic, doar versiuni sintetice ale acestora”, explică ea. „În cel mai rău caz, acestea sunt deșeori toxice și pot avea efecte nocive asupra sănătății.” Caută un brand testat de terți, care arată de unde provine uleiul, și menționează compușii benefici pe care îi are.

Share this post
COSUL TAU
  • No products in the cart.
0