Originar din Australia, Noua Caledonie și Madagascar, arborele numit Niaouli este veșnic verde și face parte din familia Tea tree. Uleiul esențial de niaouli este obținut prin distilare cu vapori de apă din frunze și ramuri tinere, având miros asemănător cu acela de camfor. El este apreciat pentru virtuțile sale curative și, în ultimii ani, a devenit tot mai cunoscut în întreaga lume. Din articolul de mai jos vei afla de ce merită să te folosești de acest ulei esențial de niaouli când tu sau cei dragi aveți tot felul de probleme de sănătate. Nu trebuie să scapi din vedere nici faptul că uleiul de niaouli este de mare ajutor și când vine vorba despre dezinfectarea locuinței!
Poate să stimuleze buna funcționare a organismului în ansamblu
Cercetările din ultimii ani au ajuns la concluzia că uleiul esențial de niaouli poate să stimuleze activitatea metabolică, cea hormonală, dar și producerea de enzime necesare digestiei.Astfel, acest ulei este binefăcător pentru absorbție, eliberarea de energie, eliminarea toxinelor, reglarea hormonală, dar și în procesul de digestie.
Are efect antibacterian
Studiile din domeniu au arătat că uleiul esențial de niaouli poate să reducă multiplicarea bacteriilor din zona tractului urinar, intestinelor și rinichilor. De asemenea, acesta poate să asigure o protecție bună contra infecțiilor de la nivelul altor organe interne, diminuând riscul septicemiei sau al tetanosului.
Contribuie la îmbunătățirea circulației sângelui
Ideal este, dacă dorești să te bucuri de acest efect al uleiului esențial de niaouli, să-ți faci un masaj cu acesta în zona inimii.Vei sesiza că te vei bucura de o circulație sanguină mai bună, ceea ce poate fi de mare folos mai ales dacă suferi din cauza picioarelor reci, din cauza varicelor, picioarelor umflate etc..
Are proprietăți analgezice
Dacă ai adesea dureri de cap, musculare, articulare, dentare sau de ureche, poți să recurgi cu încredere la uleiul esențial de niaouli. În ceea ce privește durerile musculare sau articulare,cel mai bine este să-ți faci un masaj pe zonele dureroase.Fie vei opta pentru amestecul dintre uleiul esențial de niaouli și un ulei purtăror (5 picături de niaouli la 1 linguriță de ulei purtător), fie vei recurge la combinația dintre cel de niaouli (10 picături), cel de geranium (8 picături), de piper negru (5 picături) și de marjoram (5 picături). Ai grijă să utilizezi un recipient din sticlă închisă la culoare pentru a realiza aceste amestecuri, astfel încât uleiurile să-și mențină perfect calitățile. Restul durerilor menționate se vor putea ameliora întrucât uleiul esențial de niaouli poate să acționeze direct asupra terminațiilor nervoase (desensibilizând anumite zone).
Are grijă de sănătatea sistemului respirator
Uleiul esențial de niaouli este unul dintre cele mai recomandate uleiuri când ai afecțiuni ale aparatului respirator.Pe de o parte, acesta contribuie la întărirea sistemului imunitar și elimină congestia existentă la nivelul plămânilor, bronhiilor, laringelui, faringelui sau a nasului. Pe de altă parte, poate să împiedice formarea excesului de mucus de la nivelul căilor respiratorii sau să faciliteze eliminarea acestuia, stimulând expectorația. În plus, uleiul esențial de niaouli poate să combată febra ce însoțește afecțiunile tractului respirator și te va ajuta să dormi mai bine pe timpul nopților. Poți să te bucuri de efectele sale pozitive dacă vei alege să faci inhalații cu el (poți pune câteva picături într-o batistă și să le inhalezi în timp ce stai la baie, în abur sau poți pur și simplu să le pui în apă fierbinte și să inhalezi vaporii degajați).
Poate să ofere un plus de îngrijire pielii
În primul rând, uleiul esențial de niaouli este util pentru a contracara din radicalii liberi care ar putea afecta sănătatea celulelor pielii, ajutând-o să devină mai albă și mai strălucitoare. De asemenea, niaouli este bogat în limonen și cineol, doi compuși care pot reduce excesul de sebum de la nivelul pielii și vor împiedica blocarea porilor. Din acest motiv, acest ulei esențial poate să prevină și să vindece acneea. Nu în ultimul rând, niaouli este binevenit în facilitarea procesului de vindecare a rănilor.Pe de o parte, va repara țesuturile lezate și, pe de altă parte, va împiedica aderarea bacteriilor în interiorul rănii.
Are capacitatea de a distruge paraziții intestinali
Uleiul de niaouli este apreciat și pentru faptul că poate să distrugă și să faciliteze eliminarea paraziților intestinali atât la copii, cât și la adulți.
Dezinfectează aerul și suprafețele
Ca să fii sigură că te vei feri pe tine și pe cei dragi de pătrunderea în casă a unor bacterii sau viruși ce vă pot îmbolnăvi, ia următoarea măsură: pune ulei esențial de niaouli într-un difuzor. În același timp, poți alege să dezinfectezi diferite suprafețe dacă vei picura ulei de niaouli într-o cană cu apă și cu oțet. Vei pulveriza acest amestec în locurile dorite.
Poate asigura protecție contra insectelor nedorite
Uleiul esențial de niaouli este binevenit pentru a ține departe insectele nedorite. Tot ce vei avea de făcut va fi să pui câteva picături de ulei într-un spray și îl vei pulveriza în locurile cu probleme.
Este util și pentru îngrijirea pielii câinilor
Grație proprietăților sale antibacteriene și antiinflamatoare, uleiul esențial de niaouli poate să contribuie la ameliorarea unor probleme ale pielii la câini, precum: iritații, zgârieturi, tăieturi minore, alergii cutanate sau la urechi etc..