Nu este de mirare faptul că virtuțile relaxante ale anumitor uleiuri esențiale te pot ajuta într-adevăr când practici yoga. Folosită adesea pentru meditație și pentru eliberarea de stres, aromaterapia poate să revigoze, să relaxeze și să asigure claritate. Multe uleiuri esențiale pentru yoga ajută la asigurarea unei stări de bine pentru corp și pentru minte, ceea ce este benefic în practicarea yoga. Iată de ce merg atât de bine mână în mână. În funcție de scopurile tale și de preferințe, există numeroase uleiuri esențiale pe care le poți lua în calcul. Descoperă mai jos câteva dintre cele mai potrivite uleiuri pentru yoga, dar și cum le poți folosi pentru a-ți îmbunătăți această practică.
Uleiul esențial de lavandă
Este unul dintre cele mai populare uleiuri esențiale datorită efectelor sale calmante, ce contribuie la diminuarea efectelor stresului. Nu este surprinzător că mulți instructori de yoga includ acest ulei în cursurile lor. Se folosește frecvent pentru „savasana”, la finalul cursului, pentru relaxare, odată ce corpurile s-au calmat după această practică. Unii instructori obișnuiesc să pună ulei esențial de lavandă pe palme pentru a masa umerii sau gâtul cursanților. Să folosești acest ulei te va ajuta să îți creezi o atmosferă calmă, să-ți eliberezi mintea de stres și de tensiuni. Aroma de lavandă este potrivită și dacă vrei să meditezi, pe lângă practicarea yoga.
Uleiul esențial de eucalipt
Unul dintre acele uleiuri esențiale pentru yoga preferate este cel de eucalipt care derivă din frunzele arborelui ce poartă același nume. Are o istorie îndelungată în ceea ce privește folosirea sa în scopuri medicinale (în special pentru probleme respiratorii precum este congestia) și se utilizează adesea în arome. Uleiul de eucalipt se folosește mult și pentru masaj datorită abilității sale de a reduce din durerile musculare. De aceea este potivit mai ales la finalul unui exercițiu mai dificil sau pentru răcorire după un curs de yoga. În același timp, este perfect pentru momentele în care vrei să faci yoga, dar te confrunți cu congestia generată de o răceală sau de o alergie. Uleiul acesta are o aromă dulceagă, lemnoasă.
Uleiul esențial de lemn de santal
Dacă ești într-una dintre acele zile în care simți că nu îți poți aduna gândurile sau când ești cuprins/ă de anxietate, uleiul esențial de lemn de santal îți va readuce acea concentrare de care ai nevoie pentru a practica yoga. Folosește-l frecvent pentru meditație pentru că, precum alte uleiuri esențiale pentru yoga, are proprietăți calmante, ajutându-te să-ți concentrezi atenția spre corpul și spre mișcările tale. În același timp, te va ajuta să-ți regăsești pacea interioară pentru a bloca acele gânduri haotice și tot ceea ce distrage. Când este folosit în aromaterapie, uleiul de lemn de santal este de ajutor pentru anxietate și când simți că te confrunți cu o stimă de sine scăzută.
Uleiul esențial de lemn de santal are o aromă lemnoasă, dar și puțin dulce. Întrucât este folosit adesea pentru parfumuri, pentru colonie, numeroși bărbați se simt mai bine având parte de aroma uleiului de santal decât de arome florale.
Uleiul esențial lemongrass
Dacă practici yoga ca primul demers de dimineață și te simți moleșit/ă sau lipsit/ă de energie, uleiul esențial de lemongrass este perfect pentru tine. Aromele ca de citrice sunt foarte energizante și, în ciuda faptului că lemongrass derivă mai degrabă dintr-o plantă tropicală decât dintr-un fruct, și-a primit numele datorită aromei sale îndrăznețe ca de lămâie. Uleiul esențial lemongrass este perfect pentru „Salutările Soarelui” de dimineață, pentru o energizare de după-amiază sau pentru a contracara stările de plictiseală generate de zilele închise de iarnă. În afară de faptul că adaugă mai multă energie practicării yoga, lemongrass îți va îmbunătăți dispoziția și va adăuga mai multă concentrare pentru momentele în care vei adopta anumite poziții. Nu este surprinzător că uleiul esențial lemongrass are o aromă proaspătă, lămâioasă.
Uleiul esențial de cedru
Dacă îți dorești să te simți revigorată după ce recurgi la diferite practici yoga, uleiul esențial de cedru este unul dintre cele mai bune în acest scop. Obținut prin distilarea la aburi din acele arborelui numit cedru, acest ulei galben deschis oferă un plus de energie și stimulează concentrarea. Dacă intenționezi să adopți poziții de energizare, uleiul esențial de cedru ajută la revigorarea asanelor tale. Vestit pentru faptul că stimulează fluxul sanguin și emoțiile pozitive, cedrul este binevenit atât pentru corp, cât și pentru minte. Uleiul esențial de cedru este o altă aromă proaspătă, lemnoasă, care se potrivește cu arome florale, mentolate sau de citrice.
Uleiul esențial de bergamotă
Dacă yoga este o parte a practicilor spirituale și pentru tine, atunci uleiul esențial de bergamotă este binevenit. În cazul în care ești novice în privința aromaterapiei, s-ar putea să nu fii familiarizat/ă cu acest ulei. Acesta se obține din presarea la rece a cojii fructului de bergamotă. Are o aromă subtilă similară cu cea a portocalei, dar este mai complexă (spre exemplu, dacă vei bea un ceai, vei sesiza că acesta are o aromă similară cu cea provenită de la „Early Gray”, întrucât pentru aromatizare a fost utilizată bergamota). Folosit adesea în aromaterapie pentru a ameliora depresia și tristețea, uleiul de bergamotă este numai bun pentru yoga când vrei să te hrănești din punct de vedere spiritual. Va contribui la îmbunătățiea stării de spirit și te ajuta să te energizezi în zilele în care ești cu moralul la pământ. Uleiul de bergamotă are o aromă dulce, similară cu cea a citricelor, dar are și o notă florală. (Întrucât este fototoxic, fii atent/ă când îl aplici pe piele și evită expunerea la soare în timp ce îl folosești sau după ce l-ai folosit.)
Uleiul esențial paciuli
A fost popular în studiourile de yoga înainte să fie cunoscut ca ulei esențial întrucât era un ingredient-cheie pentru demersurile ce necesitau arderea frunzelor uscate. Întrucât din acestea se obține și uleiul esențial, îl poți folosi pentru a-ți desăvârși practicile yoga. Paciuli este un ulei care induce sentimentul de stabilitate, dar este util și pentru diminuarea stărilor de stres și de anxietate. Te ajută să te concentrezi și este perfect când încerci să te conectezi cu chakra inimii. Aroma de paciuli este descrisă adesea ca o aromă ca de pământ, lemnoasă, dar cu o notă fructată. Numeroase persoane ce practică aromaterapia spun că acest ulei trebuie achiziționat cât mai curând întrucât aroma sa se îmbunătățește pe măsura trecerii timpului, așa cum se întâmplă și cu un vin bun. De asemenea, există persoane care cultivă paciuli pentru a se bucura de aroma proaspătă a frunzelor sale și pentru a le usca în diverse scopuri.
Uleiul esențial de mentă
Uleiul de mentă se află printre aromele mele preferate. Îmi amintește că mă simt bine și că savurez o ceașcă de ceai, în timp ce am parte de aroma proaspătă și revigorantă care îmi dă energie. În calitatea sa de ulei obținut din distilarea la aburi a frunzelor de mentă, uleiul esențial de mentă este mai concentrat decât alte uleiuri, așa că este mai simplu să fie difuzat în apă pentru a se obține spray-uri sau să fie difuzat în aer (Menta creață, „spearmint”, este o alternativă potrivită dacă ți se pare că aroma de peppermint este prea intensă). Pentru aromaterapie, uleiul esențial de mentă ajută la stimularea creativității, a emoțiilor și îți stimulează latura senzuală.
Acest ulei poate fi benefic în yoga din mai multe puncte de vedere. Este foarte stimulant, așa că va ajuta la creșterea nivelului de energie în cazul în care te simți moleșit/ă (evită-l însă înainte de culcare întrucât va interfera cu somnul tău). De asemenea, este nemaipomenit și pentru ameliorarea durerilor musculare. Uleiul esențial de mentă este frecvent utilizat și astfel: se pun câteva picături pe un prosop rece pe care să ți-l aplici pe față în timpul etapei de relaxare din practica yoga sau pentru a te șterge de transpirație la finalul sesiunii. Mentolul din acest ulei are un efect răcoritor ce este perfect când te supraîncălzești după o sesiune de yoga. Uleiul de peppermint are o aromă proaspătă.
Ulei esențial de mușețel roman
Dacă te confrunți cu probleme care țin de nivelul cortizolului și recurgi la yoga pentru a te destinde, mușețelul te poate ajuta în acest demers. Din acele floricele albe, similare cu margaretele, pe care le vezi pe câmp în lunile de vară, va rezulta un ulei puternic, limpede, cu o nuanță de bleu. Probabil că ai auzit deja despre efectele relaxante ale mușețelului, folosit adesea în ceaiuri. Este însă potrivit și pentru a-ți diminua stresul în timpul meditației. La finalul unei sesiuni de yoga sau înainte de culcare, uleiul de mușețel este perfect pentru a te destinde și pentru a te ajuta să te eliberezi de grijile și tensiunile de peste zi. Este de ajutor și pentru ameliorarea insomniei și pentru a calma anxietatea. Folosește-l pentru a te susține pe parcursul practicării yoga, pentru a te ajuta să simți că poți deține controlul asupra vieții tale. Aroma uleiului esențial de mușețel roman este puternică, dulceagă. Se pretează bine cu uleiul de lavandă pentru relaxare și pentru a te ajuta să te pregătești pentru somn. Acest ulei nu se recomandă însă în sarcină întrucât poate genera contracții și poate crește riscul de pierdere a sarcinii.
Uleiul esențial clary sage (salvie)
Dacă ai nevoie de o atmosferă pozitivă, uleiul esențial de salvie contribuie la îmbunătățirea dispoziției. Obținut dintr-o plantă aromată cu flori mov, uleiul acesta a fost folosit de secole în scopuri medicinale și a fost adăugat și în parfumuri. Precum alte numeroase uleiuri esențiale pentru yoga din această listă, uleiul esențial clary sage contribuie la diminuarea impactului stresului și este excelent pentru momentele de haos emoțional. Poate să favorizeze bună-dispoziția și să crească nivelul de energie. Combină-l cu optimism în pozițiile yoga pentru a te binedispune și pentru a-ți îmbunătăți ziua. Aroma uleiului clary sage este ca de pământ, dar are și note ierboase și fructate.
Cum să folosești uleiuri esențiale pentru yoga
Există numeroase modalități prin care poți să incluzi uleiurile esențiale în practicile tale yoga. Poate fi necesar să încerci mai multe tehnici pentru a vedea care funcționează cel mai bine pentru tine sau să descoperi diferite puneri în aplicare pentru diferite uleiuri esențialeAplicații pe corp
Întotdeauna vei dilua uleiurile esențiale înainte să le aplici direct pe corp. Poți să realizezi acest demers fie pregătind chiar tu un amestec folosind un ulei purtător (precum este cel de cocos sau de migdale) sau să achiziționezi un blend ce se află într-o sticluță cu roll-on. Locurile cele mai cunoscute în care uleiurile esențiale se pot aplica pentru yoga sunt încheietura mâinii, gâtul, în spatele urechilor, pe tâmple sau pe creștet.
Dacă ai pielea sensibilă, vei testa mai întâi pe piele uleiurile pe care le vei folosi. De asemenea, poți dori să eviți ca uleiurile esențiale să ajungă pe covorașul pentru yoga întrucât acestea pot degrada materialul din care este alcătuit și pentru că nu ai vrea ca totul să devină lipicios. De aceea, te vei asigura că nu le vei aplica pe părțile corpului care vin în contact direct cu covorașul.
Creează un spray pe bază de uleiuri esențiale
Dacă ai nevoie de o revigorare cât mai rapidă cu ajutorul aromelor din aromaterapie, poți să-ți pregătești un spray pe care să-l împrăștii în aer înainte sau după sesiunea de yoga. Deși există numeroase spray-uri de acest tip ce pot fi achiziționate, poți să ți-l prepari singură odată ce ai la dispoziție uleiuri esențiale. Poți să-ți selectezi aroma preferată din lista de mai sus. Găsește un recipient-spray curat și umple-l cu apă distilată sau cu apă filtrată. Vei adăuga apoi 10-20 de picături din uleiul tău preferat. Lasă amestecul să se „odihnească” pentru aproximativ 24 de ore, astfel încât aromele să se întrepătrundă.
Folosește o lumânare pentru aromaterapie
Dacă nu vrei să ai de-a face deloc cu difuzoare sau cu spray-uri, o lumânare cu ulei esențial este o alternativă grozavă pentru a include aromaterapia în practicile tale yoga. Nu vei alege însă orice lumânare parfumată pe care o vezi în magazin. Pentru aromaterapie se vor face mereu alegeri care să nu fie toxice. Majoritatea lumânărilor sunt făcute din parafină, care este toxică, așa că este preferabil să faci rost de lumânări din ceară de soia sau din ceară de albine. De asemenea, ele trebuie să aibă arome naturale din uleiuri esențiale, nu arome artificiale.
O pernă pentru ochi cu uleiuri esențiale
Reprezintă o soluție inspirată dacă nu vrei să împrăștii uleiuri esențiale în aer sau să le aplici pe corp, scopul tău fiind numai să le utilizezi pentru „savasana” sau pentru meditație. Numeroase perne pentru ochi sunt parfumate cu ulei esențial de lavandă, dat poți să recurgi și la o mască pentru ochi pe care poți să îți pui ce uleiuri esențiale dorești. Dacă uleiurile esențiale contribuie la calmarea corpului și a spiritului, o pernă pentru ochi va bloca lumina și ceea ce te distrage, astfel încât să poți medita și să te relaxezi profund. Să le folosești va fi nemaipomenit în zilele marcate de stres sau când vrei să te pregătești de culcare.
Un prosop răcoritor
Când vei finaliza o sesiune de yoga, în special când este vorba despre o sesiune solicitantă precum sunt cursurile de Hot Yoga, o modalitate de a te răcori este să pui pe un prosop umed puțin ulei esențial. Lavanda, menta și eucaliptul sunt de obicei folosite în acest scop și reprezintă o modalitate excelentă de a te revigora după ce ai exersat. De asemenea, poți să pui un prosop răcoritor pe față pe parcursul „savasana” pentru a putea să te relaxezi mai profund.
Precauții care țin de uleiurile esențiale pentru yoga
Uleiurile esențiale reprezintă o modalitate extraordinară de a-ți consolida practicile yoga, dar sunt câteva lucruri de care trebuie să ții cont. Dacă folosești uleiurile esențiale direct pe piele în loc să le difuzezi, nu le aplica pe covorașul de yoga dacă nu sunt diluate. Acestea pot deteriora cauciucul și acesta nu va mai fi la fel de lipicios. În schimb, poți să le aplici pe un prosop pentru yoga sau pe un alt accesoriu textil.
Dacă urmezi un curs de yoga, fii atentă cum folosești uleiuri esențiale pentru yoga. Nu ți-ai dori să deranjezi alți cursanți! Persoanele care se confruntă cu alergii sau cu astm pot fi afectate dacă vor inspira aroma uleiurilor tale în timp ce lucrează, așa că nu este adecvat să le împrăștii în aer, cu excepția cazului în care vei sta de vorbă în prealabil cu instructorul și cu ceilalți cursanți pentru a te asigura că așa ceva este posibil. Te vei asigura că vei dilua uleiurile esențiale într-un ulei purtător ori de câte ori intenționezi să le aplici direct pe piele. Informațiile de aici nu reprezintă sfaturi medicale. Este recomandat să te consulți cu un medic înainte să folosești uleiuri esențiale sau să te apuci de yoga.